Vilket härligt väder

Vi red ut idag, Jag på Vannes och Lovisa på Nöt. Vannes var ovanligt trött, nästan seg, men han tände till i galoppen och hade nog lika roligt som jag. Det är skönt att komma upp till stallet efter en lång skoldag, tycker inte ni? Speciellt när det är såhär fint väder.

Bara för att jag älskar bilden



Vi har förresten köpt en sadel, det blev Eric Thomas-sadeln från Hööks :)

Så här ser den ut



/Mela

Hejdå Farmor. Tack för allt

Nu vandrar du åter i de marker du älskar
Du går med lätta steg
Varken vind eller regn tynger dig längre
Det finns inget som hindrar dig mer
färden går på glömda stigar
Sådana som vi inte ser
Men du ser varje träd, varje löv på sin kvist
Du hör dem sjunga i vinden
Du lyssnar till dem tills vägen tar slut
Där väntar de som redan har vandrat
Nu möts ni igen så som ni har saknat
Med glädje är ni åter tillsammans
Ditt hjärta är starkt och du kan du fortsätta gå
Dit du äntligen finner din frid


I fredags följde vi Ahkko till hennes sista vila
Igår döptes hennes barnbarnsbarn

Livet är förunderligt

/Mela

Mellan skurarna finns en plats för dig

Jag skrittade ut i skogen med Altea idag. Det var så konstigt väder, jättemycket regn i en kvart och sedan sol i en timma innan allt börjar om igen.

Jag satt och sjöng för Altea eftersom hon var lite nervös av att vara ute ensam. Melodin och texten kom till mig under tiden och jag minns bara ungefär vad det handlade om nu. Men det var fint, och det var från hjärtat.

det finns en plats någonstans
som är till för bara dig
Där finns allt du vill ha
och alla som du saknar

På din egen plats finns inga onda ben
eller tunga magar
Där växer gräset alltid grönt
Himlen är blå och regnet faller mjukt

På din egen plats
får du göra precis som du vill
du kan ha det lugnt och fridfullt
och du kan vara pigg och snabb
om du vill
precis som du vill

Du kan åka dit precis när du vill
Bara blunda och säg till
så tar jag dig dit
jag tar dig hela vägen dit
om du vill

Men om du inte vill åka dit
om du ändå inte vill
Så får du stanna här
Stanna här snälla stanna
snälla stanna här
hos mig



/Mela

Nu sadlar vi om



Aj, Aj

Jag har gett mig själv internetförbud ikväll då jag ska plugga.. Jag är inte bra på att hålla sånt som ni kanske märker..

Andra saker som är roligare att pyssla med istället för att plugga..


/Fia

Du och jag är fina tillsammans

Lite fina bilder från igår


Du är det finaste som finns


Årets bästa runda

Om någon kanske misslyckats med att snappa upp det var det alltså clear-round-hoppning på gång idag. Vi startade näst först, alltså var jag i stallet kvart över sju ;)

Vannes var förhållandevis lugn hemma i stallet. Man märkte på honom att han fattade att något var på gång, men han stod snällt still och lät mig fläta manen. Jag älskar sommarpäls! Tagelborste ett par gånger över pälsen och ponnyn glänser som ett blankt mynt. Fast mörkbrunt.

Framridningen kändes helbra, han var lagom pigg och framåt och lyssnade på små signaler. Lite osäkert på oxern men inga stopp. Annars brukar vi börja med att han springer förbi oxern på framridningen, inte okej.

 


Sen startade vi femtio centimeter! Och det gick så fint och lugnt! Utebanan är ju enorm, 65 x 100 m, jag trodde att han bara skulle springa iväg med mig, men han lyssnade på mina förhållningar och höll farten nere. Det var verkligen en av våra bästa rundor någonsin!


Andra starten, sextio centimeter, gick inte fullt lika bra men ändå gott och väl tillräckligt. Han drog lite mer och ökade steglängden så vi kom lite fel på några hinder. Jag som är aningens dåligt följsam från början hade svårt att hänga med ;) Men felfria var vi och två fina blåvita rosetter fick följa med hem. Nu hänger de på min vägg.

De här bilderna finns med på filmen, men för de som inte orkar titta lägger jag dem här också.





Resultatet av nattarbetet

Det blev inte helt bra, kunde blivit långt bättre men efter att den var i princip klar så blev det knöl med PS och allt försvann. Suck.



/Fia

Hemma igen

Jag är övertygad om att Mela kommer att skriva ett långt utförligt inlägg om dagens händelser så ni får bara ett smakprov nu.



/Fia

Nattarbete

Har haft en urmysig kväll, pappa har grillat lamm och jag har gjort rabarberpaj. Mums!

Nu måste jag tyvärr ta tag i mitt arbete i bild och formgivning. En hel del som måste göras..

grundbilden som ska fixas till:


/Fia

Maskrosätarfilmen

Alla som någonsn sett det vet att det inte finns många sötare saker än kaniner som äter maskrosor. Därför kommer nu den mycket exklusiva maskrosätarfilmen för de som ännu inte fått uppleva det.

Enjoy!


Laddad!


Sidensvart och Sammetsnos



Håll i hatten!

Vannes fick springa av sig igår. Vi red ut en snabb runda och sträckte ut i en härligt lång och fin galopp :)

Nu är det taggning inför på söndag som gäller, jag sitter och väntar på startlistor. Vi ska hoppa 50 och 60 cm.

Något mer intressant än så har jag inte att säga, så so long för den här gången!

Urgammal bild, jag minns att jag gillade den sadeln väldigt mkt.


/Mela

Stor hiss!

Imorgon drar jag med klassen till Sthlm, ett pappersbruk och riksdagen så kan inte blogga något tors-fre.

Innan jag åker vill jag bara ge en stoor hiss till MC-åkare som visar hänsyn för häst och ryttare. Häromdan när vi red ute så kom det en MC förbi och föraren stängde av motorn så att den bara rullade och inte lät något när han åkte förbi oss. Nu är inte någon av våra hästar särskilt rädda för trafik men det kan ju inte MC-åkaren veta.

Det blir roligare för alla när man respekterar varandra och visar hänsyn så tack du anonyma och tysta MC-åkare.

/Fia

Vem sa något om ensam

Jag red ut på Altea idag. Utan någon annan ryttare. Jag rider sällan ut ensam. Typ, Aldrig.

Men va skönt det var! Inte för att jag inte tycker om att ha ridkompisar, det finns få så roliga saker som ridturer i gott sällskap, men det här var verkligen avslappning på hög nivå. Bara jag och en häst (en av de bästa dessutom) ute i skogen, och jag kommer vara ensam ända tills jag är tillbaks i stallet, det finns ingen risk att någon klampar in oanmält.

Trygghet på något konstigt bakvänt sätt. Vem har inte märkt det med hästar? De bildar nån slags sköld bakom vilken man inte behöver bry sig om omgivningen. Det blir ännu mer påtagligt när man är ensam med dem. Det är en av anledningarna till att jag mår så bra av att vara med hästar, inför dem behöver jag inte tänka på vad jag gör och säger. Jag skulle nog inte trivas i ett stall där det alltid finns andra människor, jag behöver min ensam-tid.



Hur är det för er? Gillar ni också att vara ensamma ibland eller vill ni ha folk runt er hela tiden?

/Mela

Inte igen!

Nöten har fått tillbaka utslaget på halsen. Så trist och vi har ingen aning om varför han får det.. Vi trodde först att han var känslig mot schampoot men nu är inte hans man tvättad sen påsk så det kan det ju inte vara. Suck. Inte nog för att det är fult , jobbigt att sköta och inget bra nu när det kommer flugor så gör det ju så fruktansvärt ont. Man får sitta på ryggen och stryka på salva för han hugger som in i attan annars och även då blir han jättearg.
Det skulle ju kunna vara regnskorv men det har bara regnat de senaste dagarna och då inte dygnet runt. Kan han vara så känslig? Och kommer den på samma ställe jämt?

Det är stort, kanske 10x10 cm.

Exemet/utslaget i våras/vintras


/Fia

Att rida med en hand

Det kanske finns någon därute varför man i akademisk ridkonst (och andra ridstilar också för den delen) vill rida på en hand. Svaret är inte för att det är mycket svårare (vilket det är) och för att man vill visa sig på styva linan utan för att det är praktiskt.

Hur ska en riddare/kavallerist kunna hantera sitt svärd om han/hon har händerna fulla av tyglar?
Hur ska cowboysen kunna fånga in en ko med lasso om han har tyglarna i båda händer?
Hur ska man kunna hålla ett vinglas i handen?

Tål att tänkas på om man vill ha en praktisk ridning..

/Fia

Det är därför jag gör det här..

Dressyrade i ridhuset tillsammans med min stolta springare. Han fick ordentligt med energi när jag väl bad om den. Det är så underbart att rida en häst med energi för allt funkar ju! Galoppfattningarna gick super, och han bar sig verkligen i traven och man kan styra! Öppnorna sprang han ur. Ni vet att man vill att hästen ur öppnan ska bjuda och nästan öka farten dit näsan pekar = snett framåt. Idag sprang han ditåt när jag lät honom.

Efteråt hoppade jag några små skutt och han sög fast i hindren. Hoppade några gånger utan tygelhjälper och det funkade lika bra det.


Älskar dig min gyllene vän

/Fia

Sötaste ponnylurvbilden!


Oplanerad ridning

Idag var det meningen att jag skulle vara stalledig och plugga och städa hemma istället. Det höll inte så bra ;)

Utan att kunna låta bli åkte jag upp ändå och red lite i ridhuset. För att förbereda mig till på söndag satte jag upp två små hinder som vi hoppade några gånger, jag försökte vara extra noga med vägarna och tempot och se till att Vannes inte bockade iväg med mig ;)

Tyvärr blir dressyrarbetet lite lidande av hoppning, både jag och Vannes blir lite spända och distraherade. Men det gick ändå förhållandevis bra och vi hade roligt och det är ju ändå det viktigaste :)

En hoppträning för ett år sedan


/Mela

Mystiska fläckar

Såhär efter fällningen har jag märkt att Nöten fått ljusa fläckar i pälsen. Inte vita som efter trycksår utan beige. Han har två (tre) på bogen och två nära flanken även om de inte är lika distinkta som de på bogen..



Vad kan det vara för något? Är han hemligt tigrerad tro?

/Fia

Hoppningen idag

Vi var som sagt ute på hoppning idag och det blev faktiskt en liten tävling på slutet. En rak klass och en krok klass som räknades samman sedan.

Resultatet blev ganska kul faktiskt. En tjej med en superfin rysk kanin kom först i båda klasserna med 0 fel. Jag kom tvåa med Schack som fick ett nedslag och trea med Tufs som också fick ett nedslag men med lite längre tid. Ganska roligt ändå, tycker jag iaf. Två rosetter fick alltså följa med mig hem men har ingen bild på dem så det får ni vara utan.




/Fia

Äntligen

Äntligen funkar bilduppladdningen igen! Har försökt lägga upp bilder hela dagen men det har inte velat funka.. Nu kommer ett helt gäng av veckans bilder i kronologisk ordning.

Förra lördans förvärv, Vår första rosett! :)


Pi blir ljusare och ljusare, och större och större! Hon är nog högre än vannes nu..


Nöten har fått nästan all sommarpäls nu. Han är mycket mörkare! (och finare tycker jag)


Skillnad!
'

/Fia


Sanningens stund är inne

Ja, vart åkte vi idag? Och vad gjorde vi? Det har ni legat vakna hela natten och grunnat på va? Kanske ni kan gissa om jag sa att vi var på Hööks? Ja visst var vi på sadelutprovning!

Vannes hoppsadel ligger inte bra längre så han ska få en ny nu. Och vet ni vad? Vi hittade en som passade! :D

En ljusbrun Eric Thomas. Själv har jag aldrig hört talas om märket förut. Har nån av er?



Tyvärr något över budgeten... Men om vi får den gamla sadeln såld så kanske det kan gå vägen? Någon som vill köpa en 17" syntetsadel från 2010, vid bom? Fyra år garanti på bommen, sparsamt använd? Bara säg till!

Jag tror att jag äntligen lärt mig använda tangentbordet med två händer. Ibland ;)

/Mela

Inga bilder här inte..

Det verkar inte som om jag kommer få upp några bilder här som jag tänkt så det får vänta helt enkelt.. Snart ska Jag, Tufs och Schack ut och hoppa. Det var änge sen vi var ute och det är ingen tävling utan mer träffas och ha trevligt tillsammans men får väl ändå hoppas att det går bra :) /Fia

Ledtråd

Nu åker vi om en och en halv timma. Jag kan säga att vi inte ska ut och tävla, men förhoppningsvis går tävlandet lättare när vi är färdiga :) /Mela

Ni skulle bara ana..

Imorgon lastar vi Vannes och åker på Hemligt Uppdrag. Spännande va? /Mela :P

Några porträttbilder såhär en torsdagkväll

Jag är fortfarande kär i mässingshackamoret, det nya tränset och Vannes guld-diamant-länk

Och ännu mer förälskad i ponnyn <3


/Mela

Betesmys (bildbomb)

Jag och Atea slappade lite i hagen i lördags




/Mela


Den fantiska fotografen är såklart jag. /Fia

Pyssel - Gör ditt eget pärlpannband

Vem vill inte ha ett sånt här fint pannband med pärlor? Jag tänkte förklara hur man gör för att få ett precis som man vill ha det.



Du behöver:

  • Pärlor i valfri färg och form, jag tycker om att blanda transparenta och metallglänsande pärlor i olika former.

  • En bit ståltråd som är fem-tio cm längre än din hästs panna, beroende på hur V-format du vill ha pannbandet. Ståltråden ska vara ganska grov, men du måste kunna trä pärlorna på den.

  • Två läderändar, ca 7 cm vardera

  • Två chicagoskruvar att fästa ståltråden i läderändarna med.


  • Då är det dags att börja!

    1. Trä pärlorna på ståltråden. Börja i mitten, jag brukar "låsa fast" mittenpärlan så att den sticker ner lite snyggt under de andra pärlorna. Det gör du genom att dra ståltråden igenom mittenpärlan och böja upp ändarna så att de hamnar åt samma håll. Då trär du en pärla över båda ändarna. Nu är den fastlåst och du kan börja med de båda sidorna! Snyggast är det om det är symmetriskt, följ alltså samma mönster på båda sidor.

    2. När du är nöjd och pärlbandet är lagom långt är det dags att sätta fast ändarna. Du kan med fördel skrapa/skära bort lite på insidan av dem om det är tjockt läder så blir det smalare och snyggare. Gör ett hål i varje ändå med en håltång och stoppa den långa delen av en chicagoskruv (den delen som är ihålig) i ena hålet. Vira ståltrådsändan runt skruven så att den sitter och skruva ihop ändarna genom att stoppa i den andra delen av skruven i det andra hålet. Gör likandant på andra sidan.

    3. Prova på hästen! Blir det inte bra är det bara att skruva upp och göra om.

    Lycka till!

    Tredje gången gillt

    Ni undrar kanske vad som blev av det här? Åtminstone Alexandra var nyfiken.

    Jag kan numera avslöja att...

    Visst är det en sadelbock! Både Alexandra, Frida och Tuva gissade rätt på tredje bilden.

    Och här är den!



    Vad tycker ni?

    /Mela


    Ibland blir det bara för mycket

    Jag har varit väldigt frånvarande här det senaste. Jag har helt enkelt haft för mycket att tänka på och göra så jag har inte hunnit, orkat eller haft någon inspiration. Förhoppningsvis kommer det tillbaka.


    Energikälla


    /Fia

    Ibland blir det bara bra

    Jag och Vannes Diamant dressyrade i ridhuset idag och det gick så härligt bra! Jag försökte tänka på min sits och inte ge för många hjälper samtidigt, Jag tror dessutom att jag blir mer avslappnad när jag inte har publik. Efter en jätttehärlig galoppfattning och påföljande galopp var Vannes jättehärligt mjuk och lösgjord och han bjöd framåt mer än vanligt. Sedan var han vääldigt nöjd med sig själv och stannade så att jag kunde sitta av ;)

    Jag fotade lite bilder (Eller försökte iaf) på det "nya" hackamoret efteråt, vill ni se? Han ville mest gå in i stallet och nog för att han är charmig jämt så är det ju inte hans charmigaste sida att vika bak öronen.

    Vad tror ni förresten om tillägget på hans namn? Vannes Diamant, syftar på hans ädelstensformade vita stjärn, Passar Diamond bättre? (Franskt uttal, typ Diamånn) Eller är det bättre att strunta i det helt och hållet?

    Min Diamant


    /Mela

    Att ta med sig det bästa

    Vi var på clear-round igår på en närliggande ridklubb och det gick bra kom jag fram till. Förutom att vi gick omkull efter sista hindret. En ganska enkel vurpa, för hög fart och för snäv sväng. Vannes la sig ner och jag gjorde en kullerbytta. -Men- Ingen skadade sig så jag tänker glömma bort det.

    Det var framförallt en sväng och tre hinder som jag minns som extra bra och dessutom kändes det väldigt bra över hindren, balanserat och bra flyt. Vägarna var också bra, och anridningarna måste också varit bra eftersom hoppen kändes så fina. Det var väl den där sista svängen då och jag vet inte riktigt hur banbyggaren tänkte där för det var bara kanske sju-åtta meter till sargen och hindret stod vinklat in mot hörnet. Man hade kunnat fortsätta svänga åt samma håll, men där stod det hinder direkt intill väggen. Men det tänker jag inte på mer, för det enda jag tänker ta med till tävlingen om fjorton dar är känslan över hindren och den där riktigt fina svängen.

    En kalasbra hoppträning för tre veckor sen :D


    /Mela

    Och du är som jag när vi dansar

    Nej nu måste jag skriva något här, får ursäkta mig med att skolan är inne i slutspurten för läsåret med Nat. prov och allt.

    Här kommer iaf två bilder från tisdagens Markusträning som gick superbra! :)



    Fin i nytt pannband!


    /Fia

    Och vi höll varann i handen

    Jag tränade dressyr för Markus idag och Oj, det var länge sen! Jag fick fila lite mer på samling genom halvhalter och öppna men också att vara tydlig i mina signaler och sen se till att Vannes följer dem. Det gick inte dåligt alls, men det var ingen wow-känsla. Några stunder fick vi hålla-hand-känslan i tygeln men vi hade liksom inte kommunikationen på topp, det kändes rörigt och nästan lite hårdhänt. Det blev ändå lite bättre i slutet av träningen och det är ju bra. Jag tror ändå att jag måste bli ännu lite tydligare, mer avspänd och inte glömma bort att ge honom massor av beröm, så att han blir lika glad som jag när det går bra.

    Vi var gröna och bruna idag (Ja, min tröja var brun, men det var så kallt att jag tog en extra tröja över, den råkade visst vara grå. Men tanken var god!), självklart med mässingshackamore och nya lädergjorden (Som visst är aningens lång ;))





    Se så stor han ser ut! Svårt att tänka sig att det är en liten D-ponny ;)



















    /Mela

    Det har ju varit lite tunt här

    Med mycket att göra i skolan och fullt upp med spelninar på orkestern och dessutom bröder på besök blir det inte mycket tid över till bloggning, ursäkta.

    I Fredags red jag ut på Altea tillsammans med Lovisa. Hon var oren nu igen, men fram den här gången. (Altea menar jag såklart) Kanske är hon lite stel i bogen, kanske har hon överansträngst sig nu när hon varit mystist halt bak och kanske är det hovarna som spänner och gör ont. Hon är iaf pigg och glad och har inget emot att ta en galopp på ängen om hon får.

    valborgsmässoafton (Ja, igår alltså) var det Vannes tur, vi red ut med Fia och Nöt. Det var väldigt roligt och vi galopperade en hel del :)

    Totalt fantasilöst, samma bild igen


    Hästarna var i sommarhagen i fredags och igår och det gillades nog. De går ju inte där på natten eftersom de rymmer då men de hinner bli betesmulliga ändå ;) Vannes är förresten redan mullig - kanske silagebalsmullig?

    /Mela

    Lek i PS

    Knåpade med Photoshop igår och fick till den här bilden..



    .. ur de här bilderna


    /Fia

    Bilden blev f. ö. en födelsedagspresent till Alteas ägare Karin.

    RSS 2.0