Två dagar, två ridningar, en skridskoutflykt

Igår hann jag inte uppdatera efter stallet, vi tittade på Despicable Me, urgullig! Jag red iaf Vannes lite i ridhuset igår. Han var inte alls sugen på dressyr utan ville bara gå i nötens svans hela tiden. Men vi fick till riktigt fin galopp ett tag ändå :)

Idag var det ju hur fint väder som helst, så jag ville ju verkligen vara ute. Fia höll inte riktigt med mig först, men jag drog med henne ner till tjärnen och det var hur fint skridskoföre som helst så vi var ganska nöjda med oss själva när vi satt där med varm choklad, ostmackor och ballerina-kex.

Fia


Jag


Tagen med självutlösare :)


Just som vi fikade som bäst ringde Karin och undrade om inte vi ville ta hästarna ut på en skrittrunda och det kunde vi ju inte säga nej till så det blev en liten barbackatur i solnedgången med Lovisa också.

Underbara Altea bar mig tryggt på sin breda, varma rygg



HISS

Måste bara hissa den här, just för att alla andra verkar ogilla den så mkt? Konstigt nog. Visst är den inte supersnygg men så ful är den inte och dessutom otroligt praktisk. Vad är det då vi vill hissa? Jo, vojlocken såklart!

Visst, man kanske inte tar vojlock om man ska tävla men till vardags tycker vi det är hur bra som helst med vojlock. Tycker heller inte att den är så ful som andra tycks tycka, till och med helt ok snygg. Det blir enklare att sadla då den inte veckar sig så lätt som ett schabrak och det blir iaf något svalare på sommaren.



Vad tycker ni?



massage igår och skritt idag

Hann inte skriva igår. Nöt blev masserad igår, han var stel i bogen som vi trott och Karolina hittade en sträckning också. Annars hände inget speciellt igår. Jag red lite innan massagen men han var väldigt seg igår och kändes allmänt omotiverad så jag redinte länge.

Idag skulle jag inte ridit egentligen men K ringde och frågade om jag inte kunde ta ut Nöt på en skritt-tur då B inte hann så vi åkte upp ändå och red på en liten skrittrunda. Det var ganska halt på sina ställen men på det hela gick det bra. Det blev också underligt nog mycket lättare att gå när vi vände hemåt :)




Barbackafredag

Jag orkade inte krångla med sadeln idag så det blev utan :) Men filt för att få bättre grepp. Hur bra som helst på hala hästryggar! En sån här har vi. Den funkar super som sadelunderlägg också, glider intet. Med täckesgjord då. Vill ha en i läder/tyg men hittar inget så får tillsvidare köra på den i resår, det glider så mkt bara.

Ridningen gick i vart fall bra, Vannes var så mjuk och härlig som oftast även om han sprang iväg lite efter galoppen. Men vi fick ändå några jättefina språng i höger och några lite mindre fina i vänster galopp. Lite spänt men galopp iaf.

Rider ni ofta barbacka? Jag gör det både för att det är mysigt men också för att man får mycket mer närhet till hästen och dessutom tränar balansen.

Busigt av mig :P




Ridning samma som förut..

Ridhusridning idag igen, fortfarande halt ute. Gjorde samma sak som vanligt och det gick som vanligt. Imorgon ska jag också rida, får se vad som blir då men förmodligen mer ridhusridning. Nöt ska förmodligen masseras sen efteråt också. Mer inspiration att skriva har jag helt enkelt inte idag så ni får sysselsätta er med något annat ikväll.

Finaste tjejen :)


Förresten så fick vi hem stHippolyt kaninfodret idag, ska bli kul att testa. :)



Förintelsens minnesdag

Eller borde man säga dagen till minne av de som dog i förintelsen. Idag är den dagen i alla fall oavsett vad man kallar den. En dag att minnas och tänka efter och, åtminstone i tanken, hedra alla de människor som dog eller förlorade sina familjer, vänner och släktingar i förintelsen.





Onsdag

Jag har varit i skolan idag. Som alla andra dagar. Vi hade idrott, badminton. Min handled vill inte lyfta så mycket som  ett mjölkpaket.

Nu är jag jättetrött efter att ha varit uppe i stallet, krattat/sladdat hela ridhuset och ridit och dessutom gräddat pannkakor när jag kom hem.

Ridningen gick väldigt bra idag :) Vannes sprang iväg lite för mig men sen lyckades vi samarbeta lite och få till några språng riktigt skön galopp. Det var inget speciellt pass, men det gick bra. Lite skolor, lite samling, lite galopp, lite bock, ja lite av varje. Och lite samarbete också, härligt!

Underbarast <33



löslongering och dressyring

Nöten var konstig idag, eller han har varit det de senaste. Allmänt sur när man borstar och jättesur när man borstar på magen eller spänner sadelgjorden. Antar att det är för att det är så halt nu så han går och spänner sig men han kanske ska få en massage på lördag iaf.

I ridningen går han hur bra som helst nu, han kan vara svår att få galopp på men när galoppen väl kommer går det jättebra med den med. Tror han trivs riktigt bra med sitt nya bett, han är mycket lugnare i munnen nu än han var förut.

Löslongerade honom lite före passet också, brukar göra det ibland för att få honom uppmärksam på mig och se lite hur uppmärksam han är just den dagen. Idag var han iaf jätteföljsam, jag kunde få honom att öka/minska volten och byta håll. Provade att trava lite också och det gick bra. Också avsaktningen från trav till skritt gick jättebra så jag provade att galoppera honom lite, har aldrig gjort det förut för när han galopperar lös i ridhuset så slutar han lyssna men nu kunde jag få honom att galoppera och stanna på volten och när jag "dog" (tappar energin typ, sjunker ihop) så stannade han och tittade på mig som för att säga "vad ska jag göra nu?" Då kunde jag få honom att byta varv och fortsätta på volten. Så härligt när man blir så samspelt :)







Ridning ikväll

Ikväll ska jag upp till Nöt och rida :) Det känns som om det var jättelängesen men det var i söndags. Får se vad vi gör, tror inte att det går att rida ut än så det blir nog ridhusridning idag med. B hoppade lite studs med Nöt igår tror jag så kanske inte ska hoppa..

Vill rida uut!



Skidåkning

Idag blev det ingen ridning utan träning med tjejerna i orienteringsklubben. Vi passade på medan snön ligger kvar och åkte längdskidor. Annars brukar vi springträna men att åka skidor är både roligare och man tränar liksom hela kroppen mer istället för bara benen och kondisen. Dessutom kommer man ut i skogen istället för att springa på gatorna och så får man saftpaus när man gjort ett varv :)

Något annat väldigt härligt att gör när det är snö ute :)



Presentation - Törnrosa



Jag heter Törnrosa och jag är en viltgråmantlad dvärgvädur i mina bästa år, alltså fyra och ett halvt. Jag flyttade hem till Mela när jag var sex veckor och vi fann varandra direkt. Hon är min favoritmänniska av alla, hon har nästan alltid något gott med sig och jag vet precis hur jag ska smälta henne till att öppna dörren åt mig. Ibland sätter hon mig framför hinder och då brukar jag hoppa snällt om det inte finns nån anledning att inte göra det. Men jag hoppar inte hur högt som helst, som mest 40 cm. På längden har jag hoppat 105 cm.

Jag bor ihop med Tufs, min bror och stora kärlek. Med honom blev jag trebarnsmor vid ett halvårs ålder och har nu två vuxna söner och en dotter. Schack, flickan alltså, flyttade in i grannhuset, nåt jag inte är riktigt förtjust i. Kan hon inte hitta nåt eget ställe liksom?

Annars gillar jag att vara ute och springa i backen, gräva hål, bråka lite med Schack och Mysak eller bara ligga och slappa i solen. Jag har blivit ganska duktig på att smita ut genom dörren innan matte hinner ana vad som händer. Sen är det bara att titta på henne så glömmer hon bort att hon blir arg på mig.

Efter en hopptävling, Vi vann såklart!



Jag flyger över 25 cm


Småttingarna, från vänbster Piff, Puff och Schack


Solar magen, den vill aldrig få färg...


Jag som bebis


Matte övertalade mig att ta med den här bilden också


/Törnrosa

Presentaton - Tufs



Hej allesammans! Jag är en rejäl dvärgvädurshane i mina bästa år. Jag bor tillsammans med min syster och flickvän Törnrosa. (Nej, det är inte alls konstigt! Vi älskar varandra, och?) Vi har en rymlig trerummare med egen gård i ett trevligt område. (Du kan tro att det var svårt att få tag i den!) Bredvid oss bor vår dotter Schack med henns pojkvän Mysak. (Man skulle kunna tro att hon vuxit upp och lämnat boet men nejdå, hon ska minsann tränga sig på här med hennes klene dammtuss till pojkvän.)

På vardagarna gör jag inte så mycket, äter frukost, sover, tvättar mig, väntar på att matte ska komma hem, går ut och bråkar med Mysak, äter kvällsmat, sover, tvättar mig, osv. Ibland händer det att matte vill att jag ska hoppa och det gör jag gärna. Helst utan sele men det går bra med sele också. Jag har faktiskt kommit två i Svenska Blå Stjärnans riksmästerskap i kaninhoppning *stolt*. Mitt rekord på höjden är 45 cm och på längden 140 cm. På helgerna gör jag ungefär samma sam som på vardagarna fast då kommer frukosten mycket senare.

Jag tycker om matte och att gosa och så men helst vill jag inte bli upplockad och om jag inte kan vara säker på om den som kommer inte ska plocka upp mig så tar jag det säkra före det osäkra och springer iväg. När jag väl kommer upp i famnen är det mysigt.

Nu vet ni lite mer om mig

Mvh Tufs

Gammal bild på när jag hoppar, den %&#@¤#% datorn med de bästa bilderna på har kraschat!


Här bor jag. Törnrosa är sötnosen som sitter bredvid mig på pallen.


Jag sju veckor gammal



Såhär bor Vannes

Liten bildbomb på Vannes delar av stallet :)

Boxen utifrån


Innanför boxdörren


Boxen inifrån


Utsikt från fönstret


Vannes träns, alla fyra krokarna är hans


Sadlarna (håll i er - det är fårskinn på gjorden också! Fattas bara på stiglädrena också, har upptäckt att de skaver bort VannesPannes päls)


Och här har jag klippt ihop Vannes del av foderboxen lite snyggt. Realistiskt va? :P


Så bor alltså Vannes. Förutom Ridhuset och Silagebalen där han förmodligen tillbringar mest tid ;)


Han är ju söt iallafall

Det blev till att rida i ridhuset idag igen, underlaget ute är så kasst. Jag skulle kanske kunna ge mig ut med broddar, men de andra hästarna kan ju inte broddas och jag vill inte rida ensam. Det går hur som helst inte sådär vidare bra just nu. Idag var Vannes inte alls pepp på dressyr men ställde snällt upp i skritt och trav. Galoppen funkade inte alls, han var bara spänd och studsade och sprang jättefort såfort han fick chansen.

Det känns som att vi är tillbaka på om inte ruta ett så iaf ruta två-tre. Vannes bara springer och jag sitter där uppe och blir sur för att han inte går som jag vill. Obefogat förstås, för det är ju inte det att Vannes inte vill. Kanske har han lite ont nånstans, det är ju halt i hagen så han kan vara lite stel och spänd pga det. Eller så är han irriterad för att vi inte ridit ut på typ två veckor. Jag vet inte. Jag hoppas iaf att det blir bättre snart och så får jag väl hålla mig lite lugn i skritt och trav framöver.

Underbara Älskade <3


/Mela

Kanin bildbomb

Kom på att vi inte sagt något om våra kaniner här än. Det kommer lite bättre presentation om dem sedan men här är en liten bildbomb, framför allt på Schack och Mysak men någon på Tufs och Törnrosa också.

Copyright på alla bilder!

Schack tvättar sig


Mysak tvättar sig


Schack


Schack och Mysak



Törnrosa


Tufs


Schack



Ridhuset igen..

Det är fortfarande jättehalt ute så red i ridhuset idag igen. Nöt var fin men spänd. Dels för att B fällde ett träd utanför och för att eftersom det är så halt nu så får de spänna sig så mycket när det går i hagen för att inte halka. Han ville först inte ta hö galopp men när den väl kom var den jättefin så jag vet inte vad det är med honom. Han är varit så i nån vecka nu, konstigt eftersom hö är hans bra varv. Vä galopp tar han gärna.. Efter galopperna blev han mycket mjukare och vi mest bara myste runt på mjuka svängar i trav i slutet. Försökte få honom att länga lite på steget och det gick lite iaf så det finns hopp! :)

Nöts box rakt fram :)


Del ett - tränsbett

Vad är skillnaden mellan ett stångbett och ett tränsbett? Vilket bett är mildast? Snällast? Vad har de olika betten för verkan? I den här serien tänkte vi prata om några olika sorters bett och bett i allmänhet.


Tränsbettet

Vi börjar med det vanligaste bettet som flest använder, tränsbettet. Det är konstruerat med två ringar på utsidan av munnen som man fäster tygeln och sidostycket i och en mitt-del som sitter i munnen. Både ringen och mittendelen kan vara olika utformad men i stort sett har betten samma verkan. Det har ingen kedja eller skänkel så det är ingen hävstångseffekt på ett tränsbett utan kraften du lägger i tyglarna är samma som uppfattas av hästen. Det blir heller inget tryck i nacken eller på undersidan av käken utan enbart i munnen. Beroende på hur mundelen ser ut blir det trycket lite annorlunda.


Olika varianter - rakt

Det enklaste tränsbettet, det raka, trycker inte så mycket på lanerna utan mest på tungan. Om hästen har stor tunga kan det ta mycket plats i munnen och trycka undan tungan eftersom det inte formar sig något över huvud taget vilket en del hästar tycker är obehagligt. När man tar ett ledande tygeltag så åker bettet bakåt på innersidan och framåt på yttersidan, som ett cykelstyre. Man svänger alltså med hela bettet och inte bara med ena sidan.

 

Tvådelat/ledat

 

Det tvådelade tränsbettet är det billigaste och mest använda bettet. Det är väldigt bra att ställa/böja med och ta ledande tygeltag. Det har fördelen att man till skillnad mot det raka bettet kan röra på bara ena sidan av bettet samtidigt.  Det har på senare år fått vad jag anser lite oförtjänt dåligt rykte. På vissa grunder förstås, det kan vika sig i munnen och klämma åt runt käken samtidigt som det kan trycka upp i gommen på hästen och få en sk. nötknäppareffekt. Men jag tror att det här problemet inte är riktigt så stort som vissa tycks tro. Det blir t ex. bara tryck rakt upp i gommen om hästens nosrygg är i rät vinkel mot tygeln. Om vinkeln är mindre än 90 grader, vilket den nästan alltid är, så vinklas bettet snett neråt och trycker på så vis inte rakt upp i gommen. Om man verkligen vill vara säker på att det här problemet inte orsakar obehag så kan man rida antingen utan nosgrimma eller med en löst spänd nosgrimma eftersom hästen då kan gapa för att komma undan obehaget. Det är också otroligt viktigt att man har ett lagom stort bett. Ett för långt bett viker sig lättare. En av anledningarna till att problemet blivit så uppförstorat tror vi är införandet av det tredelade bettet. När det kom skulle man helt enkelt ha en anledning för folk att köpa sig ett nytt bett.

 

 

Tredelat/tvåledat


Det tredelade bettet då är ett av de vanligaste tränsbetten. Det är bra på samma sätt som det tvådelade men har för delen att det inte är någon risk att det sticker upp i gommen eftersom det inte blir någon topp på samma sätt. Nackdelen är att det blir fler brytpunkter och möjligheter att det nyps i tungan som kan vara obehagligt. Det blir också mindre stabilt eftersom det har fler brytpunkter

 

Mer

Det finns fler varianter av tränsbett mundelar men de är vi inte så bevandrade med så vi tar inte upp dem här. Bettringarna kan se lite olika ut för olika ändamål. T ex. med parerstänger för att hindra att bettet åker ur munnen eller med fasta ringar för att hindra nyp i mungipan. Det är vanligt med mundelar i diverse syntetmaterial. Vissa menar att de ger en mjukare känsla i hästens mun men de ger också en högre friktion i munnen än ett metallbett.

Bett med parerstänger

Nästa inlägg blir om stångbettet och dess verkan men tills dess får ni hålla tillgodo med tränsbetten.

/Fia och Mela

 


Det blev lite småskutt i alla fall

Det var helt färdigt i stallet när vi kom upp idag, jätteskönt verkligen. Det var mockat i hagen och krattat i ridhuset så det var bara att ta in hästarna på en gång. Annars brukar det ta ca 2.5 - tre timmar i stallet men nu var vi klara efter två timmar. Eftersom det var färdigt allting så satte jag och Mela upp lite cavaletti och två kryss. Jag fick rida fram barbacka eftersom jag och Lovisa delar dressyrsadel och idag hade hon den, har egentligen inte så mycket emot att rida barbacka det är bara det att Nöt blir så långsam när man rider barbacka. Med en sadel kan man rida lätt och få upp tempot lättare. Men det är nyttigt att rida barbacka ibland tror jag, för balansen och att verkligen kunna känna hästen.

Jag satte på hoppsadeln sedan och hoppade lite över kryssen. Oj vad det var roligt, tyckte både jag och Nöt. Vet inget lika bra sätt att få upp galoppen på honom som att hoppa lite. Han får upp energin och måste vara lite på bakbenen för att kunna hoppa ordentligt. Han fick en jättefin galopp sedan trots att jag red med hoppläder i den sadeln..



Nej nu ska jag nog sova, god natt!


Både och men mest bra

Jag och Vannes dressyrade lite i ridhuset. Och så hoppade vi ett par gånger också, var så sugen på det. Vannes var verkligen jättefin idag, det kändes hur bra som helst. I början. För det första stoppade hjan nästan ner huvudet i hackamoret själv. Sen gick han snällt efter mig in i ridhuset och stod still när jag spände gjorden. I skritten var han helt underbar, flyttade sig undan för sitsen och blev flera centimeter högre bara jag tog lite i tyglarna. Det första travarbetet var också jätteroligt men lite mer ofokuserat. Sen blev vi lite distraherade och avbrutna både annes och jag så resten av passet var inte lika härligt även om det var riktigt trevligt att rida idag.

Vi hade ju ett par små kryss uppe så i slutet kortade jag lädrena två hål för att kunna stå bättre. Tror ni inte att Vannes direkt blir spänd och börjar bocka såfort vi ska galoppera och rusar på hindrena? Som om bara stigläderlängden spelar roll. Förr har jag trott att det är hoppsadeln det är fel på men kanske är det bara att man har kortare stigläder och hamnar i en lite mer bakåtlutande sits och liksom belaster bakre delen på sadeln. Jag vet inte, bara spekulerar. Eller är det kanske att skänkeln hamnar högre upp? Eller är det så enkelt som att jag inte rider lika avspänt i korta läder? Det kan tilläggas att jag längde ut lädrena senare och då funkade allt som vanligt igen. Tål att tänkas på.

Vad tror ni? Råkar ni ut för liknande problem?

Vannes med hoppsadel - Busig


Vannes med dressyrsadel, betydligt lugnare


/Mela

Fredag eftermiddag = stallet

Ska snart åka upp till stallet, ska bara vänta på att Mela och Lovisa kommer hem så att vi kan åka upp. Eller, får se hur vi tar oss dit, förhoppningsvis får vi skjuts men annars blir det att gå. Har som tur är bara tre kilometer till stallet och även om det är uppför nästan hela vägen är det ändå skönt att kunna gå om det kniper.

Hur långt har ni till stallet?

Får se vad det blir för ridning idag, ute går nog inte pga halkan men får se hur vi gör inne. Skulle vara roligt att sätta upp något hinder men får se hur det blir..


Ungdomsorkester

Idag blir det ingen ridning och inte så mycket bloggande heller förmodligen då vi spelar med orkestern i dag så kommer inte hem förrän vi åtta-tiden. Jag ska försöka färdigställa en bit av bettinlägget så att första delen kan komma upp här snart.

Nöts box



Jobbar på bett inlägg

Sitter och jobbar med vårt bett inlägg och har kommit fram till att det kommer bli låångt. Har mycket att skriva i om det ämnet och det är redan en A4-sida långt så när det väl kommer får ni något att läsa ett tag.


Lite bättre idag

Jag dressyrade bästaste ponnyn idag. Eg var jag jättesugen på uteritt, men det går inte att rida ute nu. Så vi red i ridhuset. Det gick bättre. Vi kände igenom alla skolor vi kan, lite halter och galoppfattning. Vannes har en sån skön galopp när han tar det lugnt, men han bockade lite såfort jag ville göra nåt mer i galoppen, så jag lät det va. Jag hade ingen lust att bråka med idag. Men allt kändes bra, mjukt och lyhört. Kanske att han sprang iväg lite när han fick långa tyglar i traven men det är inget viktigt just nu.



/Mela

Pigg häst!

ååh! Det gick jättebra idag!
Kan fortfarande inte rida ut tyvärr så fick rida inne men det var väldigt kul ändå. Alla hästarna var lite spända, hade troligtvis blivit skrämda i hagen av något. Nöten var jättepigg redan när jag skrittade, ökade farten av sig själv så att jag nästan var tvungen att hålla in honom hela tiden och det är inte likt Nöt. Han var spänd i början men efter ett tag lossnade han och gick jättebra. Längde och kortade stegen i traven, gjorde fina öppnor och slutor och fick fina lättsvängda mjuka galopper. Man känner så tydligt när han slappnar av och hamnar mer på bakbenen i galoppen för helt plötsligt går det att styra! Det gick så bra att jag provade mig på lite byten och första bytet blev ett sånt där stort "hopp-byte" men sen fick han till några helt okej ändå, det näst sista var det bästa vi gjort nån gång och det var i det svåra varvet. Galoppen är ju inte hans starka sida och byten har ingen av oss gjort knappt något så jag var jättenöjd och oj vad Nöt tyckte det var roligt! Han fattade nästan galopp själv så ivrig var han. Sen var han rejält svettig men nöjd och glad, han känner så väll när han gjort något bra och man är stolt över honom.




Djursjukhuset

Har suttit och tittat på djursjukhuset en stund nu. Väldigt mysigt och faktiskt även om det är ett barnprogram väldigt lärorikt.

Det var bl a en kanin, Bosse, som hade problem med tänderna. en kindtand hade vuxit inåt och gjorde sår i tungan, tydligen kan det bli så om kaninen äter för lite hö eftersom hö ger en speciell nötning på tänderna jämfört med pellets och annan mat.

Sen var det en häst med hovbölder och jag reagerar lite på skillnaden mellan att behandla hovbölder. Nöt och de andra hästarna har fått några hovbölder och de brukar vi (B) öppna om det går och spola rent med calendula (desinficerande medel) så ofta som möjligt medan de stoppade i gips och bandagerade hela foten. Kanske är det skillnad mellan barfotahästar och skodda hästar. Nöt verkas ju efter barfotametoden och en skodd hov utsätts för mer tryck än en barfota hov.

Har din häst haft en hovböld någon gång? Hur behandlades den då?

Nöthovar


/Fia

Inte som jag trodde

Det skulle varit Markusträning idag, men det blev inställt... :/ Så vi får vänta två veckor till och se om det blir nåt då. Jag skulle iofs inte rida men ändå, då dröjer det ännu längre tills det är min tur nästa gång. Jag är inte direkt sugen på att träna just nu men det går ju inte så bra så vi behöver lite skjuts framåt liksom.

Markusträning förra året


/Mela

Idrottsgalan

Har precis kollat på idrottsgalan och kan konstatera att inga ryttare fanns med bland de nominerade. Inte så konstigt kanske då ingen av våra svenska ryttare gjort något riktigt bra i år och ridsporten brukar inte vara så välprioriterad i såna sammanhang konstigt nog. Men blev förvånad över att Zlatan inte var nominerad för något? Han brukar väl vara nominerad till jättemånga..?


Kan informera om att ett bettinlägg är på väg då jag lovade ett sånt i förra bloggen men eftersom det aldrig blev av så kommer det no upp här istället :)

/Fia

Morden i midsomer

Sitter och tittar på morden i midsomer, eller det blev precis klart. Tycker det är ganska bra men det borde inte vara några människor kvar i midsomer längre. Alla med vettet i behåll borde ha stuckit nu kan man tycka.

Imorgon blir det ingen ridning, Nöt står nog eftersom det förhoppningsvis är Markusträning på tis. Ska dock inte rida men ska titta på iaf. :)


/Fia

Inget vidare

Det gick inte så bra för mig och Vannes idag. Till att börja med var Vannes genomvåt när han kom in och han gillar aldrig att man tar för mycket på han så det gick inte direkt att gnugga honom torr.

Jag tog repgrimman på honom först för att markarbeta lite och det gick bra först. Sen skulle jag ju byta repgrimman mot hackamoret men då sprang han iväg. Jag fångade in honom och satt upp, men ridningen gick inge bra, han bara sprang på och ville inte samla upp sig. Han bockade t om (!). Så jag red inte sålänge. Det kan ju inte gå bra jämt.

Vannes box blev städad ordentligt idag också. Har ingen bild, men när jag var färdig låg inte ett spån på fel ställe :P Han är ju så renlig Vannes, aaaldrig ett höstrå utanför "höbingen"... *host*.

Finaste <33


Jag borde verkligen plugga lite matte nu. Eg borde jag plugga fysik, men tror ni att jag har fysikböckerna med mig hem? Såklart inte!

/Mela

Låttips! I wonder who is like this one - Hello Saferide. Och lyssna på texten!

Presentation - Mela och Vannes

För de som inte vet vem jag är tänkte jag skriva lite om mig och min medryttarponny Vannes.

Jag myser med Vannes - Jag myser med Törnrosa


Jag är sjutton år och fyra minuter äldre än Fia. Jag går första året på Bäckängsgymnasiet i Borås där jag läser naturvetenskap. När jag inte är i stallet kanske jag spelar oboe eller orienterar, om jag inte sitter vid datorn eller pluggar då.

Mina två dvärgvädurskaniner heter Törnrosa och Mysak. Törnrosa är viltgråmantlad och fyra och ett halvt år gammal, Mysak är smoky-fawn (madagaskar) och tre år gammal.


Lånade bilder + Mysak

Jag är oftast glad men blir lätt osäker i okända situationer. Då blir jag väldigt blyg och försiktig. Jag blir lätt nervös inför tävlingar eller att stå på scen, men jag tycker om det, jag gillar fr a hur spänningarna släpper efter en liten stund.

Vannes är också oftast glad men blir också han lätt osäker i okända situationer. Men Vannes blir inte blyg och försiktig. Vannes bockar. Vi (Jag och Vannes ägare) har nästan tränat bort det helt, men det kan fortfarande komma fram t ex ute på tävling eller när Vannes blir trött.

Annars är Vannes den mest perfekta ponny man kan tänka sig. Han bär upp sig bra och känns mycket större än sina 143 cm med lika stort steg som ett litet halvblod. Han är alltid pigg och glad, skyggar sällan och bjuder till det mesta. Han är importerad utan papper men vi tror att han är från Holland/Frankrike och född 1996. Först kom han till en ridskola där man red sönder honom i ryggen, det var också där han lärde sig att bocka av sina ryttare. Inget ont om ridskolor, men Vannes passade inte där.

Nu mår iallafall Vannes bra och lever livet på Pajebo gård nära Borås. Han går på lösdrift med fri tillgång på mat och fyra kompisar att umgås med.

Under våren satsar vi på att starta upp till 80 cm på CR för att sedan kunna hoppa lokalt tills jag fyller arton. Varannan vecka tränas Vannes i dressyr för Markus Holst, Jag och Vannes ägare brukar turas om att rida då. Hur långt vi kommer i dressyren får vi väl se, men vi går alltid framåt.

Vannes gillar mat, att hoppa och.. ehm.. att klia sig på mig :P












Slask, is och ras

Sitter i en fåtölj med katten på armen,måste säga att det är krångligare att skriva med en katt på armen men försöker.

Idag var det uteritt inplanerad men ibland vill inte vädrets makter samma som en själv. Här har det nämligen regnat hela natten och det är runt tre plusgrader = svinhalt på vägarna och tung blötsnö i skogen. Fick bli ridhusridning idag igen. Sen så rasade snön från ridhuset i natt och det höll fortfarande på att rasa när vi var uppe så hästarna hade ställt sig längst bort i hagen och var genomblöta från topp till tå. Sen när vi red var Nöten jättespänd i början och skyggade hela tiden men efter ett tag började han slappna av lite i alla fall.

Idag var det också storstädning på gång i Nötens box, sopade ur hans höbinge och fyllde på spån och halm. Eftersom han bara står inne nån timma om dan så blir det ju inte så skitigt egentligen, spec eftersom han inte tycker om att varken kissa eller bajsa inne så han brukar alltid göra det innan han går in och hålla sig så länge som möjligt innan han går ut.

Nyfyllt spån. Halmen ligger i hörnen och det gamla spånet i mitten där han kissar.

Och här är halmen på också, la in lite ny halm med.


/Fia

Peanut av Pajebo



Peanut av Pajebo, till vardags Nöten, Nötaplöt, Nöt eller liknande, föddes i början av juni (har för mig det var den 3:e) år 2000. Han pappa är den gulbruna quarterhingsten Cat Man Dooley och hans mamma det fuxfärgade halvblodsstoet Minette (e: Marramas)

Nöt är en busig herre som tänker mycket och gärna är en till lags, om det passar för tillfället. Han blir alltid väldigt stolt när han klarar något svårt. Vi tränar akademisk ridkonst för Markus Holst och lite hoppning. Både jag och Nöten tycker det är kul med hoppning men lite läskigt när det blir högre höjder på hindren.

De första åren i Nötens liv flöt på ganska lungt, han bodde hemma och reds in när han var fyra eller fem år av en westernryttare och av dottern i familjen som äger honom. I augusti 2006 såg jag Nöt första gången. Vi (Jag, Mela och Lovisa) var på jakt efter ett stall att vara i när vi stötte på Pajebo gård. Vi blev efter någon månad halvfodervärdar/medryttare på en vit importponny, Midde, som var till salu. Jag red Nöt lite då och då under vintern men det var först i april, när Midde såldes som jag blev medryttare på Nöten.

Det första året red jag mest bara ute i skogen, red ju fortfarande på ridskola då så jag hade inga större ambitioner med Nöt. Våren/sommaren 2007 red vi för Christofer Dahlgren första gången och fortsatte rida för honom i ca två år. Våren 2009 började vi träna för Markus Holst och sedan dess har vi utvecklats något otroligt i ridningen. Vår relation från marken har förändrats väldigt mycket också under de här åren jag skött och ridit Nöt. När jag började sköta honom var han en riktig tonåring, gick på en jämt, trampades på tårna och när man red kunde han stanna och bli stående i tjugo minuter. Nu har han vuxit upp lite och mognat. Vi tränar lite NH men mest försöker jag att när jag hanterar honom tänka mig in i hans tankevägar och handla som en naturlig ledare. Inte alltid så lätt men jag jobbar på det.






Det var lite om världens bästa och vackraste häst, Peanut av Pajebo.

Välkommen till vår nya blogg!

Här kommer Jag och Fia blogga tillsammans, så att ni slipper bläddra runt till två olika adresser :) Det kommer handla mest om hästar och lite om kaniner och andra saker två sjuttonåringar bloggar om.

Förut har vi funnits här (Fia) och här (Mela)

/Mela

RSS 2.0