Första steget mot Tävlingskarriär!

Ja, idag var första kurstillfället på Grönt-Kort-Kursen, här ska läras tävlingsvett! :D Så snart (Om sex veckor snarare) kan ni kanske hitta oss ute på de "riktiga" tävlingsbanorna, först ska vi bara träna upp oss lite :P

Det betyder å andra sidan ingen ridning idag och abstinensen börjar infinna sig, har inte ridit sen i lördags och nästa gång blir inte förrän fredag! Jag får hoppas att jag inte går under ;)



Jag har förresten gjort en ny vårig header som jag tänkt sätta in såfort jag får tid över.

Smakprov!


Tobbe Larsson och Ponnyakuten?

Jag vet inte riktigt om jag gillar Tobbe Larsson. Han är säkert jätteduktig med sina hästar men vissa saker har jag så svårt för.

Jag är en trogen ponnyakuten-tittare (hästar på teve! ;) ) och stör mig bara mer och mer på Tobbe och hur han bemöter "barnen". Hur kan det ta tio dagar för honom att komma fram till att hästen som är rädd för att duschas nog har råkat ut för nåt otrevligt i samband med duschning? Och borde det få ta tio dagar och en gästtränare som säger ifrån innan han tar ut en veterinär till hästen som stegrar, bockar och studsar vid all ridning? När veterinären säger att det nog är något fel på hästen låter det dessutom att "det var det han hade tänkt från början". Hur kan man låta en tjej rida på sin ponny när hon vet (eller ens misstänker för den delen) att ponnyn är öm i ryggen? Och när en tjej ska försöka longera sin ponny och det inte funkar, det enda han säger är att hon måste longera ponnyn istället för att låta honom longera henne. Jaha? Det tror jag att hon fattar alldeles utmärkt själv, han måste ju säga hur!

Nej det finns mycket att säga om detta program, och alla verkar ha en egen åsikt. Vad tycker ni?



Hiss eller Diss?

Bara för att

Skulle det inte vara helt underbart med ett sånt här? Bara för att.


Äntligen film

Nu kommer filmen från förra helgen. Jag har bråkat med youtube i veckan och nu äntligen gick det.




Måste läsas!

Såg den här för ganska länge sedan men tog mig inte för att länka. Väldigt intressant läsning om varför tjejer egentligen rider.

http://iarelisa.blogspot.com/2011/01/om-varfor-tjejer-egentligen-rider-och.html



Fia hissar

Att ha radion på när man rider!

Att sträcka ut i årets första riktigt snabba galopp och kunna galoppera tills vägen tar slut

Det var (är) helt underbart vårväder idag och Jag och Fia gav oss ut på de mjuka grusvägarna med pojkpållarna. Här skulle galopperas!

Och galopperas gjorde det, Vannes ville inte stanna utom för några uppehåll för att bocka av sig lite extra av vårglädjen. Han var så glad över att få sträcka ut precis som jag. Den här uteritten behövdes verkligen.

Sen hoppade jag av och gick sista kilometern så att Vannes kunde varva ner lite. Han är ju trots allt fortfarande under igångsättning och kan ju inte tokgaloppera hela vägen hem.

Gamla galoppbilder


Kaninerna fick hoppa lite hinder idag också. Tufs tyckte att det var mycket roligt och flög över alla hinder. Schack tyckte också att det var kul men hon hoppade inte riktigt lika högt, men vad göre väl det? Mysak gjorde som han brukar, sakta men säkert rakt upp-och-ner över alla hinder, ser inte ansträngande ut alls. Väldigt lustig hoppstil :P

Törnrosa hoppade inte idag däremot, man får väl vila när man varit sjuk



Det här måste ses!

Kolla in det här ekipaget, så vill man kunna rida en dag!

http://www.facebook.com/home.php#!/video/video.php?v=10150107426531687&comments


Törnrosa mår för övrigt mycket bättre nu, hon fick vätska och B-vitamin av Kriss ("Vår" veterinär, vad skulle vi göra utan henne?) och fick återhämta sig inomhus under natten och nu är hon ute och springer igen.

Underbara Älskade <3



Törnrosa mår inte bra

Kom hem från stallet och märlte att Törnrosa inte mår bra. Hon satt nästan och darrade uppe i huset och slemhinnorna var alldeles bleka. Det har mörknat lite när vi tagit in henne men Kriss ska komma och titta på henne så får vi se.

Hoppas, hoppas att det bara är lite förkylning..

KaninTorsdag

Jag slutar tidigt på torsdagar och idag var det jättehärligt väder så kaninerna fick komma ut i eftermiddagssolen. Äntligen fick jag lite nya fräscha bilder på Törnrosa också, så dem får ju ni också titta på :)


Varning för bildbomb :P





















Vad skulle jag göra utan det här?

Idag var ett sånt pass som man drömmer tillbaka till när allt känns kasst och meningslöst. Började med en framåt fin skritt som gick lätt att samla och styra. Sedan en lika fin trav som blev alldeles "trippig" när jag samlade. Sedan avslutade jag med en energisk, riktigt go galopp och hoppade två små hinder som stod framme. Underbara, underbara häst!

Du och jag, tillsammans


Åkte för övrigt moppe till stallet idag. Underbaart! :)

/Fia

Åh så bra det går!

Moppepremiär för 2011 idag, härligt att slippa gå/vänta på skjuts.

Jag red Vannes idag och det gick så underbart bra så jag är så glad! Det var väl inget fantastiskt egentligen men efter den här Hemska vintern kunde det knappt gått bättre. Visst kändes han lite stel i början och ville inte gärna böja sig, men med lite öppna/sluta och annat lösgörande arbete så lossnade det och han var urfin :)

För att testa sadeln satte jag upp två hinder, ett litet kryss och ett rätuppstående ca 60 cm. Vannes sprang över av bara farten, kändes knappt att hon hoppade, och vilken galopp det blev! Alldeles mjuk och rund :D Jag hoppade bara ett par gånger, han är ju inte riktigt igång än, men det gick verkligen jättebra och man ska ju sluta när det går bra.

Det känns extra bra att det gick så bra eftersom ridpasset i söndags var lite halvdåligt. Det var lite därför jag inte skrivit sen dess, det kändes bara inte bra. Men nu är jag glad! :D

Lite fina minns-hoppbilder <3





Jag har btw fysikprov på fredag och det vill jag bara gå och spy på just nu, men det ska nog gå bra.

Massa information

Foderinfoträffen ikväll var väldigt givande och intressant. Den gick igenom det mesta lite kortfattat och jag känner att jag fått klarhet i en hel del saker. Men som vanligt, ju mer man får veta desto mer undrar man och idag ploppade det upp nya frågor såklart.

En av sakerna som togs upp var varför hästar blir piggare av havre än tex korn. Väldigt intressant faktiskt.

En sak jag fick lära mig är att om man räknar bort vattnet så består morötter till 60 % av socker.



/Fia

Utsikt

Såhär ser det ut utanför fönstret i sal 307 på bäckängsgymnasiet just nu. Skulle helst vilja vara ute i solen i stället för att sitta i skolan men det är ju en bra utsikt iallafall.



Ikväll är det foderkväll, ska bli kul :)

/Fia

Youtube hatar mig

Därför funkar inte filmen..

Fick en snilleblixt

Kom på att jag kan lägga in länken här så kan ni se den sen när den är färdigbearbetad.



Nu  är det sängen som står på tur för min del
Gonatt! /Fia

Youtube är långsamt

Håller på att ladda upp filmen från igår på YT men det går seegt..

/Fia

Dagens ridning

Red Nöt i ridhuset idag igen. Han fick komma ut igår iaf och då hade han bockat en del, busig är han min Nöt. Jag tränade iaf på samlingen idag igen och det känns verkligen som om han har börjat förstå lite vad det handlar om nu. Fick en så underbar trav på honom, liksom svävande. Mela filmade, ska se om det kommer upp här sen.

Sen provade jag lite galopp också och det var så härligt. Han riktigt bjöd och sprang på, underbaringen! :) Så härligt att galoppera igen.

Myste lite i stallet efteråt medan jag väntade på att de andra skulle komma tillbaka från ridturen.



/Fia

Tävlingsreglementet

TR ska väl vara som tävlingsryttarens bibel? Stämmer det på alla punkter? Kanske också på punkten att man följer det man vill följa och struntar i resten. Visste du till exempel att man enligt dressyr TR bara får ha ett pannband med diskret dekor. Jag vet inte vad ni tycker men jag ränknar inte swarowskipannbanden som diskreta.

Jag skulle också vilja påstå att TR i likhet med bibeln har en hel del helt onödiga och medeltida regler. Varför i hela friden skulle man inte kunna tävla dressyr utan nosgrimma till exempel? Eller rida ett dressyrprogram med en hand om man nu vill det? Eller tävla dressyr på bettlöst? Eller ha en sadel som inte är av engelsk typ? Eller få ha vilket pannband man vill? Eller shortchaps som inte är i samma färg som skorna? Tar min ridning eller hästen skada av att jag rider med westernträns, hackamore, akademisk sadel, bruna shortshaps med fransar, svarta jodphursskor och en vanlig jacka? Är det inte hur hästen går som är det viktiga? Det är i alla fall min uppfattning.

Sedan, förutom allt det som är förbjudet i TR, så finns ju allt som folk tror finns i TR. T ex att man måste ha vitt schabrak. I själva verket behöver du inte ha något under sadeln alls. I TR står bara att man får ha det om man vill och om färgen står ingenting.

Ottillåten utrustning på svenska dressyrtävlingar



En gammal Film

Den här hittade jag nä jag tittade i gamla inlägg från förra våren.

Fräschar upp minnet lite!'





Lek i PS

Har såhär tidigt på morgonen sysselsatt mig med att leka lite i Photoshop. En del av resultatet kommer här




Lite mer av sadeln

Idag var det dressyr i ridhuset som gällde, jag måste ju fortsätta prova Strada-sadeln. Det gick bra. Inte toppen-bra men bra. Försökte mig på lite av det vi gjorde i tisdags, men det är svårt at träna sitsen när man inte har någon som tittar och kan säga till när det blir rätt/fel. Jobbade lite som vanligt sen. Vannes kändes lite stel, ville inte gärna böja sig ordentligt. Men det är kanske inte så konstigt när ha inte ridits på fem veckor.

Sadeln låg iallafall still! Både bock och galopp och den flyttade sig inte en centimeter. Jag tyckte också att jag satt bättre i galoppen med den, och den är ju tokmycket bättre till lättridning än Elizabethen (Den han har nu). Jag får prova lite mer och se om jag kan få honom mjukare.

Om någon glömt hur den ser ut ;) Och de två andra sadlarna han har nu





Ridhuset igen

Tränade med Nöt idag igen på samma som i tisdags. Han verkar vara mer bekväm med situationen nu och försökte inte dra tyglarna ur handen på mig så mycket. Känner dock att jag har svårt att hamna på rätt sittben i vilket resulterar i att Nöt går felställd. Måste verkligen jobba med det. Filmade lite (satte kameran på stativ på läktaren) så det kanske kommer upp sen. Får kolla på den först och se om jag vill visa det.

Nötens utslag, det vita är salva.



Efter att ha varit elak och pillat på utslaget så tillbringade vi lite kvalitetstid tillsammans. Små mjuka pannborstar i ansiktet är för mesar. Rejäla grejer som piggborstar ska det vara!



Foderträff!

Ägaren till Nöt är återförsäljare för fodret st Hippolyt i. Hon ska hålla en foderträff i Borås med en agronom som kommer berätta lite om fodret och sånt nu på tisdag kl 18.30-20.30

Är du intresserad så ta kontakt med oss så kan vi slussa dig vidare :)

/Fia och Mela


Utslag

I tisdags upptäckte vi att Nöt har fått tillbaka utslaget på halsen. Han har haft det förut på samma ställe och det ömmar och gör ont så man kommer knappt nära. Vi försöker smeta på salva men han blir helt utom sig när man försöker ta på det, stackars Nöt..

Vi har misstänkt att det är en allergisk reaktion mot schampot när vi tvättat manen men nu har vi inte tvättat den sen i somras och har inte gjort något foderbyte nyligen heller.. Det skulle vara det att det töar nu och blir fuktigare i luften eller något men det har ju inte regnat mycket ändå.. Han har fått det även när det inte är pälsfällning på gång så tror inte det är det heller,

Ni har ingen idé om vad det kan vara? Ska se om jag kan ta en bild på det imorgon..

Finisen..


/Fia

Man får njuta sålänge det varar

Det ska komma snö imorrn, så vi skyndade oss ut innan det blev mörkt ikväll. Lovisa red Puss och Jag red Altea. Ridvägarna är fortfarande väldigt dåliga, men vi fick oss en ordentlig galopp ändå. Altea var räser och sprang upp i Pussans svans, jag fick hålla in henne för att de inte skulle krocka (!).




Träningen igår då

Kommer inte hinna skriva något ikväll men här kommer en lite mer detaljerad beskrivning av träningen igår.

Vi skulle göra lite "handikapp-ridning" med tanke på att jag bara har en helt okej hand och rider enhändigt för tillfället. Vi började göra en väldigt enkel form av samling. Jag fick rygga Nöt tills han "bugade" alltså tog in bakbenen mer under sig och blev liksom smidig. Då fick jag en väldigt enkel samling och sen jobbade jag vidare med den i skritt och trav. Han tyckte det var jobbigt det märktes och jag kunde bara hålla honom i samlingen en kort stund men ändå. Han kändes så snygg när han bar upp sig, härlig känsla!

/Fia

Markusträning

Det är sent och orkar inte skriva mer än att vi tränade på samling idag och det var jättekul! Skriver mer om det imorgon. Go Natt!

Jag och Lovisa i julas :)



/Fia

Ny Sadel?

Markusträning idag äntligen! Jag har nog inte tränat för Markus sedan December, hjälp vad länge sen!

Idag gjorde vi lite gympa med stora skolor. Jag fick jobba ordentligt med min sits, den är ju inte den vackraste precis. Oj vad mycket bättre det gick när jag fick kläm på det!

Markus tyckte inte att Vannes sadel såg ut att ligga bra (det gör den väl iofs inte heller, men det är den bästa vi kunnat hitta) och han råkade händelsevis ha med sig en provsadel av märket Strada som vi fick låna hem ett tag. Den ligger faktiskt bra (!) och var ganska skön. Platt säte som en akademisk sadel, fast utan de stora valven. Inte det snyggaste världen skådat och dessutom svart, men den verkar faktist bra. Tyvärr väldigt dyr...

Sedär, en engelsk sadel


Bjuder också på en fin bild från idag med ett exempel på min väldigt dåliga sits ;)



On the Road Again

Nu har Vannes varit hos Equiterapeuten och är officiellt friskförklarad, en sned länd hade han tydligen. Så vi kan träna ikväll! Kondisen har väl försvunnit lite på fyra veckor, men vi får ta det lite lugnt.

Markusträning för ganska exakt ett år sedan, vi får väl hoppas att det går bättre idag ;)




Vinterhovar

För att retas lite med ägare till håriga hästar ;) Så här såg Nöts hovar ut i feb 2009. Har aldrig klippt något på hans hovar utan han får inte mer hovskägg än såhär :)


Glada nyheter

Precis kommit hem efter återbesök på sjukhuset. Läkaren tyckte inte det skulle vara några problem med att jag rider och man ska ju lyssna på läkaren :)

Har studiedag idag och det är vad som ska göras, ska plugga samhällskunskap, engelska och svenska. Roligt va?
Förhoppningsvis är det markusträning imorgon :)



Våren är på väg!


Man ska dansa tillsammans, men det måste vara någon som för

Vi red ut idag, Jag och Lovisa. Det är väldigt slaskigt, men vi kunde ändå rida på vägen upp till en liten snötäckt grusväg där vi kunde trava och galoppera lite. Påväg hem red vi förbi en hästhage och Puss gick i passage (!) nästan hela vägen förbi. Altea var förnuftig och hade fötterna på jorden, varför skynda när man kan ta det lugnt?

Vannes fick tricksa lite i ridhuset, ingen ridning idag. Jag försökte mig på lite bergsgeten och det gick bra.

Fortsätter med sommarminnen...



Ingen inspiration

Ledsen att det varit dött från mitt håll ett tag men har noll ork med bloggen nu, massor med idéer men ingen inpiration för att skriva ner dem..

/Fia

Jag ger dig min morgon


Jag tror vi flyr rakt in i solen

Nu är Vannes igång igen! Eller under igångsättning iaf. Igår red jag i kanske två-tre minuter i skritt och ett par travsteg. Idag red jag lite längre, ungefär tio minuter, mest skritt i låg form och lite trav. Vi har tricksat lite också, grymma är vi på buga, yoga, snurra, sidvärts och backa :P

Minns


Jag och Allan tränade lite igår också, hon fick lite fart av acceleration genom vändningar. :)

Klickbara bilder från i söndags


Och jag har nu trixat färdigt med det här fina, gröna kombitäcket. :D Om ni minns, vilket ni inte gör då jag aldrig skrev det, var det båda lite fläckigt och trasigt och fult lagat, men nu är det helt och rent och snyggt och det har numera också en svansrem :)





Hoppning äntligen!

Ja, inte under ryttare då. Hästarna fick löshoppa lite, det tyckte dem om. Altea fick väldans fart och tog trestudsen med stor spänst och smidighet (:P) och Nötaplöt hoppade jättesnyggt på ca 80 cm stigsprång på första försöket (!). Vannes gillade mycket att få springa i ridhuset och hoppade gärna utan hinder också ;).

Väldigt stiligt språng av vacker vacker häst




Det ligger vår i luften, det känner hästarna också!

Nu har tygskorna kommit fram ur garderoben igen, och dunjackan har fått stå tillbaka. Det gillas av mig, ogillas av mina lilltår som skriker efter mer plats ;).

Jag och Lovisa var ute och red i söndags med Allan och Nöt. Nöten var jääättepigg och taktade/sprang hela vägen nästan, och först också. Altea var lite trött, antagligen efter lördagens strapatser, så hon låg hela tiden efter, inte riktigt likt henne. Hon brukar se til att deandra håller samma tempo som henne ;)

Från i Söndags


Sen på vägen hem gick vi över en äng där vi förut brukade galoppera men slutat med då hästarna blev lite "galna" (läs: okontrollerbara :P). Men så hamnade Allan lite på efterkälken och jag tänkte att hon väl kunde få trava ikapp iaf. Det tänkte inte hon. Hon gasade på som det fullblod hon är och jag satt och höll i mig i tyglarna (Jag hade ju bara ridgrimman). Tror ni inte att den gamla trötta tanten börjar bocka? Och vilka bockningar! Jag aldrig suttit på henne när hon bockat på det sättet förut, och det var inte direkt svårt att sitta kvar, mest roligt. Det här kan jag leva på länge. ;)

De suddiga bildernas dag - Altea när hon brallar, fast inte så stort



Sen jobbade Lovisa Puss i ridhuset en stund och hon följde Alteas exempel på hopp och studs.

Suddiga bilder var det! Print-screenat från film ;)


Idag red jag Allan igen, hon stog igår. Jag tror det är bra med lite varannandagsträning för henne så att hon får antringen vila helt eller variera med lättare träning för att hinna bygga upp sig mellan de hådrare passen. Hon är ju trots allt en gammal tant nu.

Idag red jag iaf ganska mkt så hon blev lite svett och fick lite flås. Fast det var ändå inte mer än dryga halvtimman. Mest ville jag få upp bjudningen lite, så jag aktade mig för att trycka ihop formen för mkt utan hon fick själv gå i en lite lägre, längre form. Det gillade hon. Mycket frustningar idag. Det är det iofs allt som oftast.




Solskensritt

Det var jättehärligt väder igår och vi hade fått tips om en ridväg som skulle vara fin så vi gav oss ut på uteritt alla tre med Nöt, Puss och Allan. Det var jättefint underlag och vi kunde både trava och galoppera lite. Roligt roligt!

Embla var med också, det var lite extra kul :)

Embla :)


Sen hade jag den lilla kameran med mig ut så fick lite nya bilder på Altea i ridutstyrsel också, det behövdes ;)

Det är inte lätt att ta kort på sig själv och en stor häst när man bara har korta Mela-armar ;)


Här syns den skönaste hoppsadel jag suttit i - Appaloosa Silver Star :D Och exklusiv-schabraket, om fabriksbutiken ligger 500 m från stallet vore det ju skam att inte ha nåt... :P





Sen förstörde ju Fia dagen genom att krossa handleden under femhundrakilosbalen och det var den kvällen. Jag trodde att kamerasladden blivit kvar i stallet, därav den sena uppladdningen.


Gör ditt eget "the difference" träns

Tycker du som jag att Dyons "the difference träns" är väldigt fult eller har du bara inte råd med ett. Här kommer instruktion till hur du gör ett själv lätt som en plätt och för en billigare penning.

Det du behöver är:

En grimma, gärna i läder men det viktigaste är att det går att justera i nosen. Ett bett. Två sporremmar.
Istället för sporremar kan man ta snabbknäppen. Minsta storleken "brandkårshake" har jag använt.

Om du vill ha pannband får du skaffa ett några storlekar för stort så det inte drar fram tränset.


Då har jag gått igenom vad som behövs. Hur gör man nu då?

Jo det är väldigt lätt. Du fäster sporremmarna/brandkårshakarna i ringarna på sidan av grimman. (Du får göra extra hål på sporremmarna) Sedan fäster du bettet i sporremmarna/hakarna, sätter på det ev. pannbandet på nackstycket på grimman och det är färdigt! Enkelt va?

Du får självklart också passa in det på hästen sedan också och klippa av sporremmarna till lagom längd. Remmen runt nosen kan man antingen spänna som en grimma eller som en engelsk tränsgrimma.

Nöt med "the difference" träns à la Fia med sporremmar som håller fast bettet.


Tränset med hakar.

Jämförelse i pris


Tränset á la Fia kostar i budgetvariant:

Nylongrimma från t ex. Hööks ca 50-60 kr
Sporremmar i nylon från t ex. börjes ca 15 kr
alt. hakar från t ex eko/claes ohlsson för ca 10 kr.
Bett från tex hööks det billigaste kostar runt 100 kr

Totalt: ca 180-200 kr


Tränset á la Fia kostar i lite lyxigare variant:
Lädergrimma från tex hööks ca 220 kr
sporremmar i läder från tex börjes ca 25 kr
alt hakar från eko/claes ohlsson för ca 10 kr
Bett beror ju helt på vilket bett du villa ha men jag tar hööks billigaste här också, ca 100 kr

Totalt: ca 360 kr

Dyon The Difference kostar ca 3500 kr

Jag har inte povat att rida med det så jag vet inte hur det funkar i praktiken men i teorin funkar det på samma sätt som dyons variant. Om någon har lust att prova så säg gärna till hur det gick sen.



Gårdagens äventyr

Igår red vi på bästa uteritten för iår tror jag. tillplattad mjuk snö i skogen, nästan ingen is på vägen och strålande sol. Underbart.




Precis innan vi skulle hem så skulle jag hjälpa B att få upp en hösilagebal på traktorn, den tippade åt fel håll och min handled böjdes bakåt. Efter drygt 9 timmar på akuten fick jag ett gips på handleden som var bruten. Ajaj. Ingen ridning för mig på ett tag alltså..


Välbehövlig uteritt

Idag kunde vi inte låta bli att rida i skogen, och oj så roligt det var :D

Jag red Allan och Fia Nöt och båda två var både pigga och framåt. Altea blev faktiskt riktigt svettig.

Däremot hann jag inte ta ut Vannes nånting, men han fick gå runt lös i stallgången en stund eftersom jag inte orkade binda upp honom. Så han fik roa sig lite han också.

Altea gick lite för nära Nöt ute i skogen så jag vred om knät mot fias sadel. Ajaj. Men det känns bra nu.

Bara för att jag är så kär i både täcke och grimma :)



Promenad istället

Träningen blev inställd... :(

Så jag och Vannes tog en mysig skogspromenad :) Underlaget är ju inte det bästa direkt, på vägen är det glashalt och i skogen är det "pulsigt". Så det blev lite av ett träningspass för både ponnyn och mig, och det är ju bra.

Sen bad Karin mig ta hand om Altea och det gjorde jag ju gärna så jag red henne lite i ridhuset också. Barbacka eftersom det inte fanns nån sadel (jag tycker om :P) kvar när jag skulle sadla. Men Allan är så bred och mysig så det gjorde inget, kände inte så stor skilnad mot sadel faktiskt. Där ser man!

Fiina :)



RSS 2.0