Samerna Vann!



Idag kom domslutet från Högsta Domstolen i det sk. Nordmaling målet. Över hundra markägare  stod mot tre samebyar, Vapsten, Ran och Umbyn. Efter att ha vunnit i både tings- och hovrätten vann nu Samerna även i HD. HD har kommit fram till att samernas sedvanjerätt ligger tyngre mot markägarna och nu är det fritt fram för samerna att låta sina renar beta i området. Det är första gången Samerna vinner en sådan här sak i Sverige och förmodligen kommer det påverka framtida domslut. Underbart!


Den här frågan ligger mig varmt om hjärtat eftersom jag själv är same. Trots att jag bor såpass långt ifrån Sápmi.

/Fia

Och världen blir aldrig densamma mer...




Oade njálgugit Áhkko

Äntligen på gång igen

Jag red Vannes idag äntligen! Han har vilat en vecka nu efter sin tillfälliga hälta men nu kommer vi igen. Vi skrittade bara, lite trav här och där. Mysigt :) Vannes tyckte det var jättekul att få komma ut kändes det som, han ville helst springa hela tiden ;)

Glad Ponnyplutt <3



/Mela

Glad Påsk!

Ja nu är det påsk och då ska man njuta av vårvärmen och umgås med släkt och vänner, därav den dåliga uppdateringen ;) /Mela

Nästan vit nötsvans

Jag tvättade Nötens svans igår. Den blev inte helt vit men det tror jag inte går heller. Dels har han lite mörka hår i svansen och dels så är smutsen så ingrodd så den går inte att tvätta bort..

Såhär såg den iallafall ut när jag åkte igår, glömde ta en före-bild men ni kan väl föreställa er en brun svans.



Imorgon är det manens tur och den ska få sig en klippning också. Den är jättesliten i topparna.

/Fia

Skrittrunda i Aprilvädret

Det regnade när jag gick upp i morse. Men det gick snart över så vi gav oss ut på skrittrunda ändå även om det nog skulle bli lite skurigt. Där fick vi fel, för det öppnade upp och blev riktigt fint väder efter nån timma. Trevligt värre alltså! :)

Lovisa och Puss uppifrån Allans rygg

 

/Mela


Ändå inte rätt

Nej, min nya skapelse är varken stol eller bord, även om det senare var en ganska bra gissningen i bemärkelsen att lägga saker på. Men en sista ledtråd får ni innan jag avslöjar vad det verkligen är.


/Mela

En lerig ponny senare

Vannes vilade idag, men eftersom det var träning på gång var jag såklart i stallet ändå! :)

När vi anlände en timma före första träningen stog det ett lermonster vid grinden och väntade på oss. Eller vänta, var det en ponny? Efter mycket noggrant borstande visade det sig att en blank päls fann under smutsen och nog var det Vannes alltid!

Är det likadant för er nu i lertider?

Lerig ponnypäls

/Mela


Friskt vågat, hälften vunnet

Bara Alexandra vågade gissa på vad mina plankor och hästskor skulle bli. Men det var inte, som Alexandra gissade, delarna till en Tavla. Men hon är värd en länkning ändå, ni andra försökte ju inte ens ;)

Nu kommer en ledtråd till för de som vill ha en andra chans

/Mela


Efteråt hade jag mer vinterpäls än Altea

Jag fick låna vackraste Altea idag och gå ut på en mysigt härlig skrittrunda med underbara stallkompisar :)

Jag har lärt mig att man ska stå i medvind när man drar av päls från fällande alteahästar. Annars ser man snart själv ut som en fällande alteahäst.

Jag har lärt mig (igen) att helskodda ridbyxor inte är nån bra kombi med barbackaturer och värme. Det blir väldigt svettigt och obehagligt.

Jag hoppas också att Vannes aldrig behöver stå inne över natten, för röran som var i boxen när han hade snurrat runt i en halvtimme var alldeles nog för mig.

Jag försöker lära mig att skriva på tangentbordet med två händer. Det går sådär. Vänsterhanden är otålig och trycker alltid ner tangenterna förtidigt, varefter jag får skriva om orden flera gånger.

Vannes var halt igår, men såg ren ut idag. Lycka och lättnad!

Underbara ponny, påväg ner till hagen nån gång i maj förra året.



/Mela

Jag tror att jag har överansträngt min handled.

Den som gissar vad det ska bli vinner en länkning :)



/Mela

Där gick gränsen

Jag tycker ändå till skillnad från merparten av häst-sverige att vojlock kan vara ganska fint men här gick gränsen även för mig..


En snabbis från igår

Vi red ut igår också, roligt var det och snabbt gick det! Vi red till "grusgropen", ett gigantiskt sprängt hål några km in i skogen. Det är så fina galoppvägar där, som en ridbana fast kilometerlång.

Den är helt klart en av favoritridvägarna, och nu när våren är här med sol, värme och torra vägar så vill man ju ut så mycket som möjligt! Även om man inte tänker på det, så tränar ju hästarna ganska mycket när man rider ute i varierad terräng, minst lika bra som på dressyrbanan. Sedan är det ju så himlans roligt! :D

Vannes i stallet


Idag har vi varit hemma och städat ute hos kaninerna. Det är så skönt att få undan allt vinterdamm som samlar sig överallt och vädra in våren! :)




/Mela

Syntet vs Läder

Vad tycker du?

Bilder från www.hooks.se


Vannes hoppsadel är i syntet och jag har funderat en del på syntetsadel vs lädersadel.

Syntetsadeln har fördelarna att den väger mindre, tål mer och kostar mindre. Du får lite mer sadel för pengarna. Dessutom kan det kännas mer etiskt rätt att inte använda djurhudar. Det är dock en helt annan fråga som jag inte tänker ta upp just nu.

Men. Syntetsadlar är fula. Man får aldrig samma känsla med en syntetsadel som i en sadel gjord av läder. En lädersadel blir nästan snyggare med tiden, men en syntetsadel blir fulare.

En lädersadels nackdelar är att den dels väger mer, kostar mer och kräver mer omskötsel.

Jag tror att jag, om jag får välja, hellre vill ha en lädersadel, just för utseendets och känslans skull. (Nej jag är inte alls ytlig ;) )

/Mela


Skavsår


Idag har jag kommit på varför man ska ha schaps/stövlar när man rider i en sadel då stiglädren ligger ovanpå kåporna. Red med mina jodpurs ridbyxor och den engelska sadel idag och fick ett rött skavsår på insidan av benet från stiglädret.. Aj.

Här går det undan!

Idag var jag bara så opepp på dressyrtragglande i ridhuset att vi bestämde oss för att rida ut :) Inget superväder idag - lite grått och regn i luften - men vi klarade oss bra. Vannes var så sjukt pigg, jag kunde nästan inte stanna :P Vi rejsade lite sista biten och det var då Vannes bestämde sig fö att han inte alls ville sakta ner ;)

Har jag glömt berätta att vi numera har nästan komplett utrustning med brunt och mässing? Bara tyglar, skumrem och stigbyglar som inte passar in efter att hackamore-skänklar och sadelgjord skaffats :)



Törnrosa mådde inte så bra idag. Hon var slö och ville inte äta. Kriss var här och gav henne lite B-vitamin och vätska, även om hon inte tyckte att hon verkade uttorkad. Nu verkar hon iallafall må bättre.

/Mela

Lugn skön skrittis i vårsolen

Har ni lagt märke till hur ljust det är? Klockan var halv sex och det kändes ljusare än det gjort på hela vintern. Jag och Lovisa var ute på skrittrunda med Allan och Puss. Härligt härligt :) Hästarna fick smaka på vårgräset och vi fick njuta av solen.

Det börjar komma påskliljor i kaninbacken, de blommar nog lagom till nästa helg.

Påsklilja årskull 10


/Mela

Oförberedd bildbomb!


Årets första fjäril låg och sov i torvbalen


Man blir smutsig om tassarna av att gräva i jorden


Stolt som en tupp - Herbert poserar


Signe solar sig


Tufs tycker längdhoppning är jätteroligt och tar hindret med en klackspark!





Det gäller att ta sats ordentligt!


För att kunna komma högt över!


Törnrosa är på hugget





Schack hoppar glatt


Ingen slickar hinder som Schack, bommen låg som limmad




Men ingen slår Mysaks hoppstil...


Rakt upp...


Och rakt ner!



Det var allt för den här gången, tack och hej!

/Mela

Dagens äventyr

Påväg hem från Grönt-Kort-Kursen (Eller rättare sagt hemma efter grönt-kort-kursen) hände det som jag bara väntat på skulle hände. Moppen vurpade i gruset som ligger kvar mellan vägen och våran uppfart. Jag klarade mig med ett liiitet skrubbsår på knät och en bruten nagel. Värre gick det för nyckeln, den gick mitt itu.

Jag vet, världens finaste nyckelring ;P


Limmad och Tejpad och Fit for fight!



/Mela


Markus

Markus är en otroligt bra tränare. En sak han gör som är riktigt bra är att han har förmågan att se dina fel och ha vett att inte säga det direkt till dig. Istället ger han dig en övning där man kommer tillrätta med problemet något så att man själv kan känna:

Wow! Vad bra det gick när man gjorde så istället!

Så inser man själv vad felet är och hur man ska göra för att förhindra det. Man får alltså inte stressmomentet i att veta att man gör fel och därför spänna sig lite extra för att försöka göra rätt och därmed göra ännu mer fel.

Bara en av de många saker som Markus är bra på.

Hur är en bra tränare för dig? Vad är det bästa med din tränare?


/Fia






Kluddiludd


När man fattar hur bra man är

Hoppningen idag gick jättebra! Vannes var ganska bockig, sadeln gled fram en gång för att bockade så mycket, men det var ändå som att något funkade lite bättre än vanligt. Kanske var det att jag i slutet vågade släppa honom lite mer och lät honom ålla en lite högre fart. Då bockade han inte lika mycket och fick finare språng som var lättare att hänga med i. Roligt när det går bra :)

Vi hade fotograf med oss, Kristina har tagit bilderna. (Och inte Kriss som äger Vannes då, utan en annan härlig tjej)

Vannes står och känner sig fånig efter att jag borstat manen, som förövrigt var jätteskitig ändå, men jag flätade den i vart fall eftersom jag annars fär händerna fulla av man när jag vill ha tyglar


Framridning, det gick ovanligt bra med hoppsadeln


Samtal med Markus


Vannes fantastiska rädding efter min dåliga anridning (lägg märke till hur bommen ligger kvar!)




Högt över!



Och lite bockning också... ;) (Vart är sadeln påväg!?)


Hur tycker ni han gör sig i schabraket?



Hej så länge, nu måste Naturaren gå och plugga!

/Mela

Nöt är en modig häst


Nöt står i transporten och äter. Duktiga killen som håller på att bli vuxen, vid elva års ålder.

(Han har blivit körd tidigare men det var läängesen)

/Fia

Härligt, härligt!

Hoppträningen gick superbra! Hoppade en övning där det svåra var att få hästen att bjuda på rätt hinder. Vi lyckades bra med uppgiften och det kändes super! Han vägrade bara en gång och det var på ett lite tittigt hinder. Sedan var det inga problem med det heller. Min ridning var nog nåt av det bästa jag gjort över hinder och det blev fina språng nästan jämt.

Hoppa över "titthindret"


Vad löjligt lågt! Har ska det minsann hoppas ordentligt! :)



Bästa bilden på dagens outfit. Idag hade jag ju faktiskt matchat! Marinblått schabrak med röd och vit passpoal. Marinblå ridbyxor med (även om de inte syns) marinblå strumpor med röda och vita rutor och röd jacka.

Upptäckte idag att sadeln börjat glida något förskräckligt. Han har nog musklat sig lite så ska ta bort padden nästa gång.

Ser ni vad glansig han börjar bli på halsen? Sommarpälsen är på väg! :)

/Fia

Tack snälla Lovisa för bilderna! :)

Taggar!

Taggar för hoppträning ikväll! :D


Ska inviga nya schabraket :)

/Fia

Ridsportförbundets quiz

Gjorde ridsportförbundets utrustningsquiz som jag hittade via Helena

där den här frågan fanns med.


Är det bara jag som får upp bilder av halvmeterbreda stigbyglar i huvudet? Mwohaha!


Tävling?

Fick ett tips om att ha en bloggtävling eller liknande där man vinner en redigerad bild på valfritt motiv. (porträttbild) Redigeringen som gäller ser ut så här:

'

Är det en bra idé? Vad tycker ni?

/Mela och Fia

Filmtajm

Jag har suttit och knåpat med den här ett tag nu. Inget speciellt, bara lite hopklippta samlade bilder och filmer mest från förra året.



/Mela

Att våren är här

Det var jättevarmt idag, jackan fick hänga kvar i stallet när vi red ut. Jag och Fia tog med Nöten och Altea till "grusgropen", ett jättestort grustag ett par km från oss. Där lägger de nya vägar titt som tätt och de använder stenmjöl. Perfekt att galoppera på! :D Som en ridbana, underbart!

Fia och Nöt njuter av utsikten




Vannes vilade idag, han har tydligen varit igång rätt ordentligt de dagar jag inte varit uppe nu i veckan, och på tisdag blir det hoppträning! :) Det ska bli grymt kul.

Hoppning!


/Mela

Uteritt och lastträning

Idag tog jag och Mela en härlig uteritt på Altea och Nöt. Jag red i bara en tröja och med bara ett par strumpor i skorna. Härligt! Vi red bort till "grusgropen" (ett jättestort grustag) där de lagt nya vägar med fint stenmjöl så det är nästan som att rida i paddock. Härligt! :)

Inte från idag men det trillar en hel del hår nu..


Sedan efter ridturen skulle jag lastträna Nöt inför en grej som kanske inträffar om två veckor. I alla fall så gick det hur bra som helst! Han nosade lite först och sedan gick han rakt in. Det var som om han sa: "Är du verkligen säker på det här? Okej då jag går väl in då om det nu ska vara nödvändigt." Han fick lite av sin där inne och gick sen ut igen. Hyfsat lungt och sansat. Känns skönt att ha front-urlastning på släpet.

Mela skulle ha fotat lite men det gick så fort så hon hann inte hämta kameran och så var det med det. Men, men. Ska träna lite mer de följande veckorna så kanske ni får någon bild då. :)


Nu är det vår!

Igår kom den första fjärilen. Vi råkade väcka den ur sin vintervila i vår torvsäck. Men det var väl dags för den att vakna ändå. Den var lite sömnig men efter ett tag flög den i väg.





Dålig uppdatering

Har inte hänt så mycket här de senaste dagarna och anledningen är att vi hade konsert med orkestern idag och jag har varken haft tid, orkat, eller haft något att skriva i bloggen.

Hinner inte nu heller egentligen så slutar nu.

/Fia

Hatade Torsdagar..

Torsdagar är min värsta dag. Särskilt nu när busstiderna ändrats och jag berövats på min sovmorgon.

Idag kom jag till skolan klockan åtta och slutar klockan fem. Efter det har jag orkesterrep till klockan sju. Visst orkesterrepet är kul men jag är helt slut sen! Och ska inte rida förrän på söndag eftersom vi ska ha extra rep imorgon kl 16-20 inför konserten på lördag då vi ska spela från 10- typ18.

Sorry för det deppade inlägget. Förhoppningsvis är det bättre nästa gång.

/Fia

Älskade torsdagar

Jag har lekt lite med photoshop, kunde inte låta bli när den här bilden dök upp

Kaloescha
före


Efter


Inte det snyggaste kanske, men ganska fint blev det väl? Kalle se så maffig ut!

Hoppas att det gick bra att jag lånade bilden. Som tack får Frida en länkning till :)

/Mela

Hemligheter ...

... Är till för att avslöjas!

Det här var min hemlighet från i söndags :)



(Alltså ett nytt fint hoppschabrak med Lena-Furberg-häst och namnbrodyr på, tyvärr fanns det inte i grönt, men blått med grön kant kan jag nog leva med för den brodyren :D)

/Mela

Oplanerat

Jag skulle rida ut med Allan idag var det tänkt, men vädergudarna var inte så snälla utan vräkte ner regn. Så vi lekte lite med bommar i ridhuset istället, det var också roligt :)

Sen fick jag ett sms från Kriss (Vannes ägare) att hon inte ridit idag och då kunde jag ju inte hålla mig utan sadlade lite snabbt och red härligponnyn också. Vad glad jag är  att jag gjorde det! :D Vannes var väldigt pigg och framåt, kändes inte alls så slö som igår men ändå avslappnad och glad. Det stog ett litet hinder framme, ca 60 cm, och även om jag inte tänkt hoppa med tanke på att vi hoppat en del det senaste, så jag kunde inte låta bli att låta Vannes hoppa över det ett par gånger. Och oj vad roligt tyckte Vannes och ville hoppa igen och igen och igen! Och något fjantigt travarbete var inte alls på agendan, hoppa gör man i galopp! Jag försökte ändå hålla mig lite och lät honom jobba lite dressyr mnellan varven, korta galoppen och lite travöppnor osv.

Finaste ponnyn :)


/Mela

Stalldagen i bilder


Moppe till stallet. Länge leve moppar!



"sladda" (harva) ridhuset så det blir slätt och fint.


Nöt har gjort sig fin. Ser likadan ut över hela kroppen.



Byta till vår-grimman. Den andra känns vintrig med fleecefoder och allt.


Ridtur i kvällssolen.


På väg hem igen..


Strålande solsken


Glänsande Nöthals i solskenet.


Kvällsolen kastar långa skuggor


Välförtjänst kvällsmat innan man ska ut i hagen igen.


Visst har han blivit snygg? Lite tjock men det får man vara efter den långa vintern.


Och så moppen hem igen.


Nu ska jag plugga lite innan sängdags.

/Fia

Man får ju ta vara på det fina vädret

Det var alldeles soligt och blå himmel idag, nästan tio grader varmt, på tok för fint för att harva i ridhuset. Så det blev uteritt idag igen, gillas av både hästar och människor. Vannes kändes nästan lite slö ett tag däremot, han bjöd och ville gärna springa, jag behövde inte mana på honom, men det var som om han inte orkade riktigt. Kanske hade han bara en dålig dag, vi får hoppas på det, han kändes ju glad iallafall :)

Trötta men glada efter ridtur om våren


Varför man inte ska ge hästen hö på gårdsplanen, om än i en bunke (hö överallt som inte går att kratta upp utan att få med allt grus)


Och varför m,an inte ska rida med bara strumpor under fällningssäsong, även om det är väldigt fina rosa strumpor med bockande små ponnyer på.


/Mela

Ny vårig design!

Känner ni igen er? Det är sig inte alls likt nu när Den nya headern har flyttat in :)

Den gamla, vintriga


Och den nya, våriga :)


/Mela

Regnig uteritt som blev ... torr

Vi hade planerat en uteritt till idag, med Allan och Nöt. I morse regnade det och vi tog med oss massor av regnkläder och torra vantar för att vara föreberedda inför nerblötning. Allt gick enligt planerna tils vi skulle ta oss ut, då slutade det regna! Nu när man för en gångs skull nästan såg fram emot att låta vattnet skölja över en så vägrar molnen att släppa ifrån sig nåt annat än tjock dimma. Besvikelse! ;)

En regnig uteritt för fyra år sen, den söta vita ponnyn heter Midde och Altea skymtar bakom


Uteritten var förutom avsaknaden av regn riktigt trevlig och bjöd på både lite snöpulsning och galopp :)


Kaninhoppning

Det har varit otroligt dåligt med uppdatering från kaninerna här men nu kommer iaf lite film från hoppningen igår.

Enjoy!



/Fia

Back on Track

Vannes är så himla fin nu, det känns verkligen som om vi är "tillbaka på banan", med i leken igen. Igår red vi ut med Fia på Altea och Lovisa på Pussan och det var jätteroligt trots att surtanterna tvingade Vannes till att gå sist. Vannes hatar att gå sist. Men han höll sig i skinnet ändå och bockade bara lite på sista raksträckan hemåt, så härligt! :D

Uteritt i höstas


Idag bestämde vi oss för att sätta upp lite hinder och hoppa! Först värmde vi upp som om det skulle varit vilket dressyrpass som helst och sen hoppade vi. Trestuds, roligt och nyttigt :) Efter ett par rundor över studset byggde vi om det till en kombination med ett galoppsprång emellan och det gick verkligen jättebra, lagom stora språng och jag var i balans hela tiden. Inga bockninar "såklart"! :D När vi slutade var Vannes ganska rejält trött, men han såg ändå nöjd ut på nåt sätt.  Och han stod still när jag stretchade ;) Jag brukar försöka stretcha om han verkligen tränat musklerna, typ hoppning eller mkt klättring, speciellt nu när det är lite kallt och jag vet att han lätt blir lite stel. Hur gör ni?

CR i somras


Vi var en runda på Hööks idag, det var som att dusha med kläderna på att åka moppe i den här dimman, jag var alldeles våt när vi kom hem. Moppen blev tankad också, det var bra. Vad jag köpte på Hööks? Det är en hemlighet tillsvdare... ;P


RSS 2.0