Vannesuppdatering
Vi rider "engelskt" ;)
Provning av prylar 2
Tyvärr var det som jag misstänkt att brodyren inte syntes helt på branderup sadeln..
Men kollar man lite bakifrån så syns den! :) (också när schabraket glider bak lite när man rider..)
/Fia
Jag red Allan också
Filmtajm!!
Hittade några gamla filmer när jag kollade efter Altea-bilder. Se och njut!
Se vilken bra sits jag har över hindrena, mkt bättre än nnu :P Och så liten jag var, BT är D-ponny
Och jag höll på att glömma! Det var ju Allan-bilder jag letade efter!
Första gången vi hade kameran med till stallet, fyra och ett halvt år sen
Man växer en del på fyra år
Provning av prylar
Ny grimma och täcke - lägg märke till resårgjorden med namn från förra årets mässa, och hur den matchar grmman med svart och guld :)
Det nya tränset som passar! Jag kan för en gångs skull ha spännet på näst nedersta hålet (!) och det är ju så snyggt! :D
Dagens (och fredagens) inköp
Två schabrak med Brodyr. Ett med mitt namn och ett med gårdsnamnet.
Ett blå, glittrigt och luddigt grimskaft (såå mkt på skoj, haha)
Ett tuva album
+ chicagoskruvar/ skruvnitar
Hästfest i Göteborg
Lånad bild på Philippe Rozier och Ideal du Roy
Självklart blev det shopping på mässan också, ett träns (med Korta sidostycken! :D), grimma med grimskaft (Jättetjockt och mysigt), pannband, liten häst och ett kombi-täcke (Beg).
GBG HS och EuroHorse slut för i år
Euro Horse imorgon
Kanske ett ekipage man kan hitta på showen? eller kanske inte..
/Fia
Undar varför..?
Onsdagsridning
Vanan trogen
Puss markerade lite så jag och Lovisa beslöt oss för en mysig skogspromenad, jag lånade Altea. Det blev snabbt mörkt och vi upptäckte snart att vi helt glömt reflexer... hehe. Som tur är mötte vi väldigt få bilar på vägen (som dessutom är så smal, krokig och hal att folk inte kör så fort) och vi råkade inte ut för några olyckor.
Allan var riktigt framåt och tog tom galopp ett par språng, fastän att jag skumpade omkring utan sadel ovanpå. Fina, snälla Altea.
Bettlöst
Det finns en uppsjö av bettlösa alternativ men vi tänker ta upp de vanligaste sorterna.
Den variant som är absolut lättast att få tag på är faktiskt en vanlig grimma. Det bästa är om man kan få tag på en lädergrimma eller något annat stadigt material där man kan reglera nosdelen då den behöver sitta åt som en vanlig tränsgrimma, annars blir det väldigt ostabilt och tygelhjälperna blir otydliga. Grimman är inget fint dressyrinstrument och har inte så mycket att säga emot om hästen drar emot, men om man är duktig på sitshjälper och har en lydig häst så kan det såklart fungera bra ändå.
Vill man göra sin grimma lite skarpare kan man trä en läderrem eller ett snöre genom ringarna över nosen med en ring i vardera änden som man kan fästa tyglarna i
Ridgrimma
Något som har blivit väldigt populärt är sidepull. Det ser ut ungefär som en grimma men med lite fler remmar för att hålla det stadigare. Och det är ungefär vad ett sidepull är – som en grimma fast stadigare. Som namnet antyder verkar det på sidan av hästens huvud, och på nosryggen. Det finns varianter med nosdel i rep och de är förstås lite skarpare än de med en läderrem. Repet ger också högre friktion mot nosryggen och kan i värsta fall orsaka brännsår.
Sidepull
Annars är det vanligaste bettlösa betslet hackamore, som egentligen bildar en egen liten grupp av bettlösa stångbett. Den vanligaste typen av hackamore är sk ponnyhack med korta skänklar.
Andra typer är Tyskt hackamore/hackamore med långa skänklar och S-hackamore. Det tyska hackamoret har oftast en nosdel i rep eller tom en kedja och har långa skänklar, vilket gör att det är lite skarpare än de andra sorterna. S-hackamoret har lite kortare skänklar som är mer bakåtvridna och har ofta en nosdel i rep. Det som bestämmer hur skarpt ett hackamore är är hur långa skänklar det är och hur smala remmar det har.
Ponnyhack, tyskt hack och s-hack
Det är också relativt vanligt att man använder repgrimma istället för betsel. Med knutarna blir det lite skarpare än en vanlig grimma, men eftersom tyglarna fästs undertill blir ledande tygeltag otydliga. En stor fördel är att man slipper ringar och spännen och därför får väldigt direkta signaler på minsta rörelse i tygeln.
”Cross-under”, bettlöst träns à la H**ks och indianhack är alla namn på huvudlag som ger hjälper med hjälp av två remmar som går i ett kors under käken och därmed trycker på undersidan av huvudet, i nacken och på ganashen, förutom på nosryggen. Tanken är god och de hästar vi provat det med har alla lyssnat bra på det. Problemet vi märkt är att tyglarna tynger ner så pass mycket att remmarna under hakan aldrig lättar och eftergiften uteblir.
Om man helt vill slippa tyglar kan man använda halsring. Om hästen är lydig går detta utmärkt men för att kunna rida mer avancerat krävs det att man är duktig på att kommunicera med sin häst med sits, vikt, spö och skänkelhjälper.
Alexander Nevzorov
Många av bilderna är lånade.
Kontrast
Äppelgrenar
Igår fick de en massa äppelgrenar då K klippte sina äppelträd igår. Äppelgrenar är något de älskar så de blev väldigt glada. De åt betydligt mycket mindre hö än vanligt i natt. Undrar varför.. Kanske var de mätta på äppelbark, knoppar och trä. Alltså, hett tips till alla kaninägare. Kan du få tag i äppelgrenar nu i vår när träden beskärs, tveka inte att lägga vantarna på det. Det är våra niners abslouta favorit!
Mm, gott med grenar.
Sötnosarna
Tufselufsen har blivit stor kanin. När vi vägde dem häromdan så fick vi honom till ca 2,9 kilo. En renrasig Dvärgädur (Tufs ras) ska väga max 1,8 kilo på utställning. Gränsen för dvärgkanin går vid 3 kilo. Får skylla på att han är zoo-kanin och förmodligen inte renrasig och att det varit kallt i vinter. hehe.
Halt, kallt, soligt och fartfyllt!
Jag måste verkligen på lite nya bilder på mig och Altea.
Jag gick lite med Vannes i ridhuset och trickade. Inga morötter den här gången, så motivationen var väl inte på topp, men kommunikationen var ändå bra och de enklare tricken gick han med på att göra. De lite jobbigare var, ja, för jobbigt helt enkelt.
/Mela
Hur får jag upp energin?
Nöten är på många sätt en unghäst (även om han är elva i år). Det är han som leker med Pi i hagen (och som försöker få igång de andra också för den delen) Han tycker det är jätteroligt att leka och upptäcka. Det roligaste han vet när man rider ut är att rida rakt in i skogen för att se vart man hamnar. Något som kan vara ett problem när det blir tätt mellan granarna. En annan rolig sysselsättning är att skutta omkring i ridhuset som en galning utan större anledning.
Vi försökte helt enkelt få upp energin och motivationen genom att leka fram den. En bakdelsvändning, öka, öppna, halt, trav igen, öppna åt andra hållet, öka ur öppnan, halt, svänga, framdelsvändning, osv. Så att han hela tiden måste ha koll på vad man ska göra nästa gång och vara beredd på det. Det fick fram en lösgjord Nöt som var pigg och framåt.
Världens bästa Altea
Senaste ponnyakuten
Så det är kul att tänka att om Peter fått som han ville så kanske det hade varit Nöt som var med i ponnyakuten med Peter :)
Världens finaste Nöt
Underbart!
Markusträning imorgon, äntligen!
Skönt i solen, roligt i skogen
Den lilla kameran var med, så ni får en bildbomb idag också :)
De sötaste öronen <3
De sötaste öronen kmbinerade med strålande sol
Hehe... Vannes gillar att pussas :)
Träd, sol, snö. Fint.
Suddiga träd, Vannes ville inte stå stilla.
Målet för vår promenad - ett hygge med hygglig utsikt
Vilar i boxen efteråt...
... Nån måste ju vakta Pi när de andra hästarna är ute på tur.
Ge mig morötter! Massor! Nu!
Stångbett
portugisiskt stångbett med tungfrihet
Stångbettet är ett rakt bett med eller utan tungfrihet. En del hästar trivs bäst utan, andra med men min erfarenhet är att de flesta trivs bäst med tungfrihet och gärna med en ganska hög sådan. Bettet har två stänger på utsidan av munnen istället för ringar som tränsbettet har. Mundelen är också oftast odelad vilket den bör vara då det lätt blir instabilt om den är delat. Stängerna kallas skänklar. Man fäster sidostycket i ena änden och tygeln i den andra. I samma ände som man fäster sidostycket sitter också en kedja som går under käken på hästen. Finns ingen kedja är det inte något stångbett utan ett hissbett. Stångbettet har en hävstångseffekt vilket betyder att den kraften du lägger i tygeln förstoras i hästens mun. Dessutom ger också ett stångbett tryck neråt i nacken och framåt under käken. Det gör att stångbettet är ett samlande bett med framåt-neråt effekt. Det går däremot inte lika bra att ta ledande tygeltag och böja med ett stångbett.
Hur passar man in ett stångbett?
Ett stångbett ska sitta lika långt upp i munnen som ett tränsbett. Det vill säga utan att det bildas veck i mungipan men utan att det blir en glipa mellan mungipan och bettet så att hästen kan placera bettet själv där den vill ha det. Kedjan får inte vara för löst eller för hårt spänd. När man tar i tygeln ska skänkeln inte kunna föras längre bak än 45 grader. Man kan med fördel använda en skumrem då den stabiliserar bettet något.
En skumrem är en rem som går från den ena skänkeln till den andra genom kedjan. Den sitter som på bilden och hindra skänklarna från att vrida sig åt fel håll.
Olika varianter – enkelt kandarstångbett
Det här är det bett som man ser mest i den engelska och klassiska ridvärlden. Det är ett enkelt stångbett utan några ”specialeffekter” eller utsmyckningar. Oftast används det inte blankt (bara ett bett med en tygel) utan tillsammans med ett bridongbett. Då kallas betslingen för kandar.
Kandar
Kandar är inte ett bett utan två, ett stångbett och ett bridongbett (smalt tränsbett). Kandar används på högre dressyrtävlingar och på t ex spanska ridskolan i Wien. Om du kan rida med det så är kandaret, i alla fall i teorin, en av de tydligaste betslingarna som finns. Man får den samlande, formgivande effekten av stångbettet och den ställande, böjande och ledande effekten av bridongen. Nackdelen är att det blir mycket för hästen att ha i munnen med två bett samtidigt.
Pelham
utan tungfrihet
Pelhamet är som ett kandar på många sätt. Man kan rida med det på två tyglar som ett kandar och då få både stångbettets och tränsbettets finesser samtidigt som hästen slipper ha två bett i munnen. Det blir dock ändå inte riktigt som ett kandar just eftersom det inte är två skilda bett. Även om du tar bara i bridongtygeln så är effekten inte riktigt densamma som om du bara hade haft ett bridongbett.
Vanligast är ändå att man rider på pelham med en delta tygel. Delta tygeln gör att du kan rida med bara en tygel vilket är bra om man vill ha både tränsbetts- och hävstångseffekt utan att behöva krångla med dubbla tyglar.
Pelham med delta
Kimblewickbett/ Jaktstång/ Thiedemanbett
Kimblewickbettet är lite som ett pelham med inbyggd deltatygel. Du kan fästa tygeln i det nedre eller övre hålet eller i den stora ringen. Fäster du tygeln i det nedre hålet så blir effekten mer åt stångbettshållet med om du fäster den i den stora ringen så blir effekten som ett pelham med delta både tränsbett och stångbett.
Tillbakaböjt/lyftande stångbett
Det sista stångbettet vi tar upp är det tillbakaböjda bettet som faktiskt snarare är en grupp av bett snarare än ett specifikt bett. Ofta är dessa betten ”S-formade” men de behöver inte nödvändigtvis vara det. Man känner igen de här bettet på att de överraskande nog är tillbaka böjda. Man brukar säga att de är lyftande och bra till hästar som gärna går bakom hand eller i en för låg form då det ger signalen till hästen att den ska mer framåt med nosen. Huruvida det verkligen är så vet jag inte.
Källor är egna erferenheter och tankar samt markus sida om stångbett.
Jag lever
/Fia
Helt underbart väder
Vi (Jag, Fia, Lovisa, Allan, Puss och Nöt) gav oss ut tillsammans med Julia och hennes stallkompis och så deras ponnyer. Roligt roligt, Altea var glad och framåt, iaf i traven och de få galoppsprången.
Vannes fick stå ut med lite harvande i ridhuset. Det var lite spänt eftersom snön envisades med att rasa från taket, men jag tycker ändå att vi hade ganska trevligt när vi gick runt där. Imorrn ska Karin rida Allan så då får Vannes komma ut på en lite längre promenad. Det ser vi fram emot :)
Och så en liten bildbomb från idag :)
Diamant <3
Vackraste
Hehe Sötnos
Ehm... nån kom lite för nära
Kunde inte bestämma mig för denna eller nästa, så det fick bli båda :)
Se hans fina, vita överläpp :)
Myspys
Att lära sig rida
Kraftfull
Markträning med morötter
Vannes var jätteförtjust i morötterna och gjorde glatt allt jag bad honom om på minsta tecken. Men sen började han kräva morötter jämt för minsta lilla och det funkar ju inte på det viset. För det första tar han det som en förutsättning istället som för belöning och för det andra så måste jag ju ha med mig en hel säck morötter om det ska räcka.
På det så försökte han hela tiden få mig att ge honom morötter genom olika tricks o sånt, och det är ju roligt men man tappar kommunikationen och det är ju den jag vill åt. Visst är det roligt att han gör tricks men det är ju inte tricksen i sig jag är ute efter.
Sen blev han jättesur när morötterna tog slut och ville knappt vända örat mot mig. Så morötter var nog ingen bra grej, ska komma ihåg det till nästa gång.
Men håll med om att det är svårt att neka den här gullungen en morotsbit? :)
Ett steg bakåt
Nu ska han iaf ta det lugnt i nån vecka så får vi se sen, men nån hoppträning på tisdag blir det inte... :(
Idag var vi ute och promenerade, det tyckte Vannes var helfestligt!
Vackraste <33
Stöd på bettet?
Har funderat på hur de som rider med mycket stöd i handen resonerar kring det här. Skriv gärna en rad om du känner dig manad.
Uteritten blev ett dresssyrpass
Jag försökte få lite mer bjudning i galoppen genom att bara låta honom galoppera kravlöst med långa tyglar och det gillade han. Sen försökte jag samla upp galoppen lite igen men det var inte så populärt. Men han gjorde det ändå så efter något varv var jag nöjd och satt av.
Man märker när bjudningen försvinner i galoppen för då bockar han såfort man ger nya hjälper. Jag får jobba på det.
Jag gillar verkligen bilden :) Fast att jag ser konstig ut
'
Ingen kaningulsot här inte!
De bästa
Frågor?
Så fråga på, när du vill!
Pigga hästar på hemväg
När hästarna lugnat sig så forsatte vi en bit till vändplatsen och när vi vände så blev det fart kan man säga. Full galopp hemåt! Det märks att det var alldeles för längesen som de fick galoppera av sig ordentligt.
Galopp i december
/Sofia
Halv storm
Jag och Mela ska försöka oss på att rida ut imorgon tänkte vi så får hoppas att det går och inte är för halt. Ska jobba på nästa bett avsnitt också.
Det blåser verkligen jättemycket!
Hoppning!
Provade att rida på S-hackamoret och det var varken jättebra eller jättedåligt. Tycker nog mer om mitt tränsbett men skillnaden kändes inte jättestor. Största skillnaden S-hackamore vs. vanligt ponnyhackamore är att S-hackamoret liksom tränsbettet lättar i nacken snarare än trycker. Så bra om man har en häst som inte vill ha tryck i nacken.
S-hackamore
Nu är det hoppning på G!
Det gick iallafall bra ändå, jag kände att jag kunde hänga med någorlunda över hindrena även om det blev "duns" i stigbyglarna i landningen. Jag har ju aldrig hoppat särdeles mycket och desto mindre högt, så nån hoppkänsla har jag ju inte fått. Över hinder då, Vannes hoppar ju gärna utan hinder och det är jag ju mer van vid. Hehe :)
Så nu är jag taggad inför nästa tisdag, kommer bli jätteroligt! :D
På CR i somras :)
Fina vänsteröppnor i alla fall
Idag hade Nöt en lite spänd dag så det var nog bra att jag försökte extra mycket att slappna av, på slutet gjorde han fina vänsteröppnor (vänster är hans svåra varv) så jag var nöjd och han var nöjd och fick två morotsbitar. Har börjat skämma bort honom, gav han nästan aldrig godis förut för att han blir så nafsig men har veknat lite på den punkten visst, hehe.
En av mina favoritbilder men också där man ser "felen" som är typiska för mig. Låång yttertygel, skänkeln spänd och bakåt och blicken ner i manen.
Förresten så ska vi nog hoppa nästa Markusträning :)
Vi red i ridhuset idag
Markus hade ju med sig ett nytt sorts hackamore igår och det var test av det idag.
Lånad bild, men såhär ser det ut
Ja vet inte om jag gillar det. Det var svårt att passa in, särskilt som Vannes nog är för liten för det. Han kändes fin och sådär men det var som om nån koppling inte funkade, det gick segt liksom. Kanske var det något annat, jag får prova fler gånger och se om det känns likadant.
Annars gick ridningen relativt bra. Jag red inte så länge men vi galopperade betydligt mer än vi brukar och jag var nöjd med Vannes insats så ja, det blev inte så länge.
Fysikboken och jag funkar däremot inte riktigt just nu och jag tror att vi behöver komma över våra relationsproblem för att kunna satsa på ett långvarigt förhållande och ta oss ut ur A-kursen starka och redo för B-kursen. Därför tror jag att jag ska låte den komma fram ur garderoben och jobba tillsammans med mig nån timma eller så.
I flygande fläng
Tror inte att vi rider ute då det kommer vara mörkt till dess och jag vet inte hur det ser ut på vägarna. Får se om vi gör något kul i ridhuset eller bara vanlig dressyrridning.
Annars har jag tyvärr inget annat intressant att skriva så slutar här.
Markusträning ikväll!
Nu blir det att titta på en film om slaget i Lund så kan inte skriva mer.
Markus och Hans fjording Blixten för ett år sen drygt.