Del ett - tränsbett
Vad är skillnaden mellan ett stångbett och ett tränsbett? Vilket bett är mildast? Snällast? Vad har de olika betten för verkan? I den här serien tänkte vi prata om några olika sorters bett och bett i allmänhet.
Tränsbettet
Vi börjar med det vanligaste bettet som flest använder, tränsbettet. Det är konstruerat med två ringar på utsidan av munnen som man fäster tygeln och sidostycket i och en mitt-del som sitter i munnen. Både ringen och mittendelen kan vara olika utformad men i stort sett har betten samma verkan. Det har ingen kedja eller skänkel så det är ingen hävstångseffekt på ett tränsbett utan kraften du lägger i tyglarna är samma som uppfattas av hästen. Det blir heller inget tryck i nacken eller på undersidan av käken utan enbart i munnen. Beroende på hur mundelen ser ut blir det trycket lite annorlunda.
Olika varianter - rakt
Det enklaste tränsbettet, det raka, trycker inte så mycket på lanerna utan mest på tungan. Om hästen har stor tunga kan det ta mycket plats i munnen och trycka undan tungan eftersom det inte formar sig något över huvud taget vilket en del hästar tycker är obehagligt. När man tar ett ledande tygeltag så åker bettet bakåt på innersidan och framåt på yttersidan, som ett cykelstyre. Man svänger alltså med hela bettet och inte bara med ena sidan.
Tvådelat/ledat
Det tvådelade tränsbettet är det billigaste och mest använda bettet. Det är väldigt bra att ställa/böja med och ta ledande tygeltag. Det har fördelen att man till skillnad mot det raka bettet kan röra på bara ena sidan av bettet samtidigt. Det har på senare år fått vad jag anser lite oförtjänt dåligt rykte. På vissa grunder förstås, det kan vika sig i munnen och klämma åt runt käken samtidigt som det kan trycka upp i gommen på hästen och få en sk. nötknäppareffekt. Men jag tror att det här problemet inte är riktigt så stort som vissa tycks tro. Det blir t ex. bara tryck rakt upp i gommen om hästens nosrygg är i rät vinkel mot tygeln. Om vinkeln är mindre än 90 grader, vilket den nästan alltid är, så vinklas bettet snett neråt och trycker på så vis inte rakt upp i gommen. Om man verkligen vill vara säker på att det här problemet inte orsakar obehag så kan man rida antingen utan nosgrimma eller med en löst spänd nosgrimma eftersom hästen då kan gapa för att komma undan obehaget. Det är också otroligt viktigt att man har ett lagom stort bett. Ett för långt bett viker sig lättare. En av anledningarna till att problemet blivit så uppförstorat tror vi är införandet av det tredelade bettet. När det kom skulle man helt enkelt ha en anledning för folk att köpa sig ett nytt bett.
Tredelat/tvåledat
Det tredelade bettet då är ett av de vanligaste tränsbetten. Det är bra på samma sätt som det tvådelade men har för delen att det inte är någon risk att det sticker upp i gommen eftersom det inte blir någon topp på samma sätt. Nackdelen är att det blir fler brytpunkter och möjligheter att det nyps i tungan som kan vara obehagligt. Det blir också mindre stabilt eftersom det har fler brytpunkter
Mer
Det finns fler varianter av tränsbett mundelar men de är vi inte så bevandrade med så vi tar inte upp dem här. Bettringarna kan se lite olika ut för olika ändamål. T ex. med parerstänger för att hindra att bettet åker ur munnen eller med fasta ringar för att hindra nyp i mungipan. Det är vanligt med mundelar i diverse syntetmaterial. Vissa menar att de ger en mjukare känsla i hästens mun men de ger också en högre friktion i munnen än ett metallbett.
Bett med parerstänger
Nästa inlägg blir om stångbettet och dess verkan men tills dess får ni hålla tillgodo med tränsbetten.
/Fia och Mela
SV; så mysigt :) vad heter dom?
SV; så mysigt :) vad heter dom?
brabra :) kul att första delen är uppe
sv: skoj! hoppning är ju superkul ju!
sv: Ja :) Men jag tror att om man har viljan, så går det :D Sen beror det ju oxå på vad man vill ha hästen till som sagt :)
bra inlägg btw!!
Väldigt bra skrivet, ser fram emot fler delar :)
Dear Sir/Madam,
We are Leading Manufacturers and Exporters of Equestrain products, Farier Tools and Veterinary instruments. Our company CE Mark Approved & working as per ISO-9001-2008 Standards.
we are export in following items:
Bits, Spurs, Stirrups, Saddle, Reins, Bridles, Halters, Saddle Pads, Rugs, Girths, Gloves, Chaps, Belts, Clinchers, Hoopf Nipper, Hoof Knives, Bull Holders, Curb Chain Hooks, Curb Chain, Etc.
By having advance manufacturing unit, we can offer you TOP Quality Instruments as per your specific design, size, color and with your logo. If you have your own specific instrument, please send us the picture/drawing or detail. We can send you some samples for your kind approval placing your company/brand name logo.
We are looking forward to your positive response,
With Best Regards,
Irfan (Export Manager)
Riaz Horse Int'l
Add: Bun Nizam Pura P.O. Box Talwara
Mughlan,Sialkot-Pakistan.
Ph: +92 52 4600430
Direct No. +92 30 24323406
Email: [email protected]
Web: www.riazhorseintl.com